Festival de nemulțumiri după Saga 2024

Bogdan Chirea
0

SAGA Festival, cel mai mare festival de muzică electronică organizat în București, continuă să fie cel mai criticat eveniment pentru stângăciile, proasta organizare și rateurile sale.


Organizat de firma olandeză ALDA, printr-o firmă paravan din România, înființată anul acesta, pentru că vechea firmă avea zeci de datorii, Saga Festival e la o nouă ediție în care headlinerii de pe afiș nu mai ajung.


Saga Festival și-a programat ediția de anul acesta fix în același week-end cu Neversea Festival, festival care în mod tradițional are loc în primul week-end din iulie, de la prima ediție din 2017. A apărut, așadar, un război de la distanță, atât între fani cât și între echipele de PR.


Ultima ediție a festivalului SAGA a generat numeroase nemulțumiri atât din partea artiștilor, cât și a publicului. Mulți dintre cei care au cumpărat bilete s-au plâns de promisiunile neîndeplinite ale organizatorilor, cum ar fi existența a 100 de puncte de alimentare cu apă care nu au fost prezente, starea deplorabilă a toaletelor, brățările care nu permiteau plata peste tot și zonele anunțate care nu au mai fost disponibile. 


De asemenea, au fost și artiști care și-au anulat concertele în ultimul moment, unii chiar pe scenă, suferind căderi nervoase. Un exemplu notabil a fost Hardwell, a cărui reacție a devenit virală pe rețelele sociale.


Problemele nu sunt noi, deoarece și anul trecut au existat situații similare, cu doi headlineri care și-au anulat concertele în ultima clipă. Din această cauză, SAGA a fost comparat pe social media cu Fyre Festival, fiind considerat de unii ca o înșelătorie organizată.


Nicki Minaj și anularea concertului de la SAGA

Cu doar trei ore înainte de concert, cântăreața Nicki Minaj a decis că nu îi place Bucureștiul. Ea și-a cerut scuze fanilor, motivând că se teme de protestele din Capitală.


"Ca mamă, trebuie să iau decizii corecte pentru a ajunge acasă la fiul meu și pentru ca echipa mea să ajungă acasă la familiile lor. Să ignor sfaturile echipei de securitate pur și simplu nu este ceea ce cred că ar trebui să fac", a explicat Nicki Minaj pe contul său oficial de X (fost Twitter).


Comunicatul echipei SAGA


În urma unor acuzații și speculații privind anularea unor concerte, echipa SAGA a clarificat că toți artiștii au fost plătiți conform contractelor, toate condițiile financiare au fost respectate, iar organizatorii au depus toate eforturile pentru a asigura prezența artiștilor pe scena festivalului, conform comunicatului de presă emis astăzi.


"Din păcate, nu putem rezolva probleme specifice, care depășesc sfera noastră de control și înțelegere. Sperăm ca publicul SAGA să ne rămână alături și să înțeleagă că și noi suferim, exact ca ei. Suntem dezamăgiți și furioși, exact ca ei, pentru că toți suntem SAGA. Însă, în ciuda tuturor problemelor, am simțit și în acest an energie și entuziasm, iubire pentru festival și toleranță. Promitem că vom învăța din aceste lecții și vom îmbunătăți SAGA. Anul viitor va fi mai bine. SAGA a devenit o parte din București și povestea merge mai departe alături de voi", a declarat Allan Hardenberg, CEO-ul festivalului.


Reacția lui Nane


Nane a transmis un mesaj legat de SAGA și viitoarele festivaluri care ar dori să îl mai invite:


"NU CÂNT PE DATORIE, PROMISIUNI, ÎNȚELEGERI ȘI (SAU) ALTE ROMÂNIȘME. Nu ați respectat contractul, nu ați plătit contractul, iar eu mă voi juca Fortnite tot weekendul. Vă pup și vă doresc distracție plăcută tuturor celor care mergeți."


Zona Rave Pit


Rave Pit-ul este o zonă destinată persoanelor care doresc să fie mai aproape de DJ-ii lor favoriți. Accesul în această zonă era permis doar cu anumite tipuri de bilete, cum ar fi 3-Day General Access Plus – de 632 lei sau 3-Day VIP – de 935 de lei. Pe TikTok, mai multe persoane au acuzat că, deși existau bilete pentru accesul în zona "Rave Pit" la scena Techno, această zonă nu a existat în cadrul festivalului.


Probleme financiare și procese


Organizatorii SAGA Festival au fost acuzați că nu și-au plătit datoriile către furnizori, inclusiv autoritățile publice. Se știe că la ediția din 2022, Saga Festival nu a plătit consumul de curent electric și apă de pe Arena Națională, paguba fiind de 330.000 de lei pentru Primăria Municipiului București.


Saga Festival are 54 de procese pentru datorii neachitate în ultimii 3 ani. Lista tuturor proceselor pentru debite neachitate de către organizatorii SAGA Festival (edițiile 2021, 2022 și 2023) poate fi consultată [aici]

Mulți dintre partenerii Saga Festival SRL care au prestat diverse servicii sau au oferit produse pentru eveniment nu au văzut nici un ban. De exemplu, nu au fost achitate serviciile medicale, în valoare de peste 30.000 de lei. De asemenea, nu au fost plătite nici serviciile de amenajare a locului pentru concerte, în valoare de peste 70.000 de lei.


Alte servicii logistice au rămas neacoperite.


S-au înregistrat datorii și pentru drepturile conexe la folosirea operelor unor artiști, în valoare de aproape 700.000 de lei.


Cei care s-au ocupat de decorarea scenelor nu au fost plătiți, cu o sumă restantă de peste 70.000 de lei. Au rămas neplătite și serviciile de publicitate, media și transport aerian, precum și cele de administrare a evenimentului, realizate de o firmă din Ungaria. Serviciile de catering și cele hoteliere au rămas, de asemenea, neplătite.


Saga Festival SRL datorează peste un milion de lei firmei care a refăcut gazonul Arenei Naționale după ediția din 2022 a festivalului.


Nici serviciile de curățenie nu au fost achitate.


Alte scandaluri ale organizatorilor SAGA


DJ-ul Hardwell a acuzat organizatorii ALDA din Olanda că nu l-au plătit. De asemenea, DJ-ul olandez Paul Van Dyk a relatat cum, pe 29 februarie 2016, aproape și-a pierdut viața la festivalul A State of Trance Utrecht, organizat de ALDA. Construcția scenei avea un defect major – o gaură acoperită doar cu pânză – care a dus la căderea și rănirea gravă a DJ-ului. ALDA a fost trasă la răspundere legală, dar nu a oferit niciodată scuze și nu a plătit compensațiile ordonate de instanță. ALDA a încercat chiar să blocheze plata facturilor medicale, evidențiind lipsa de responsabilitate și decență a companiei.


Ce zic cei de la ALDA pentru cei de la Hotnews ?


Pentru a clarifica nemulțumirile, cei de la Hotnews au discutat cu Allan Hardenberg, co-fondator și CEO al ALDA (compania olandeză care organizează SAGA și alte festivaluri internaționale), și cu Thomas Vandewalle, project managerul SAGA. Ei au oferit explicații legate de nemulțumirile publicului și au detaliat de ce patru dintre artiști, inclusiv trei headlineri, și-au anulat spectacolele.


În fața acuzațiilor că artiștii nu au fost plătiți, organizatorii au prezentat extrase de cont care arată că plățile au fost efectuate în avans, inclusiv către Hardwell, care a declarat pe scenă că nu a primit bani.


Întrebați despre lipsa apei potabile la un festival desfășurat pe caniculă, organizatorii au afirmat că nu au promis așa ceva, ci doar apă pentru spălat pe mâini, considerând că totul a fost o neînțelegere. Aceeași explicație a fost oferită și pentru situația brățărilor de plată, care nu au funcționat peste tot.


Interviul nu pomenește însă nimic despre zecile de procese pentru recuperarea datoriilor, nimic despre cum unul dintre headlinerii de anul trecut a anulat pe motiv că este bolnav dar a cântat fără probleme a în Marea Britanie. Nu se spune nimic și despre alte anulări precum cel al concertului lui Calvin Harris, evenimentul Sound of Bucharest al lui Armin van Buuren etc.

Deși au plătit totul în avans pentru artiștii care nu au mai venit și au postat extrase de cont, fără să divulge sumele plătite, cei de la SAGA spun că se gândesc să vorbească cu avocați pentru a recupera banii plătiți. Din moment ce ai un contract care a fost încălcat grosolan nici nu se punea problemă să declari că te gândești ce o să faci.


Despre războiul de la distanță cu Neversea, cei doi au declarat că își doresc ca SAGA să fie prieten cu toate festivalurile din România.


Festival de ironii pe internet


Pe rețelele de socializare, internauții au făcut o serie de comentarii ironice despre Nicki Minaj, care au devenit rapid populare și apreciate:

  • „Am văzut chiar eu contabilii cu furci și torțe huiduind-o pe Nicki pe Calea Victoriei.”
  • „Dacă o oprește un contabil și îi cere un dosar cu șină. Nu te pui cu ăștia.”
  • „Anul trecut am fost răpit de un contabil și aproape m-a bătut. Be safe, Nicki Minaj.”
  • „Mâine la proteste se anunță facturi lacrimogene, cocktailuri excel și tastaturi artizanale. Haos ce o să fie, be safe.”
  • „Contabilii ăștia reprezintă un pericol național. Am auzit că vor avea obiecte contondente la ei, gen pixuri și coli A4.”


Știrile PRO TV a prezentat un reportaj despre protestul care a „speriat-o” pe Nicki Minaj. În jur de 1.500 de protestatari s-au adunat pentru a manifesta sub sloganul „Fără haos în legislația fiscală”, în intervalul 08:30 – 13:00.


La protest au participat contabili, experți, economiști, antreprenori și specialiști, solicitând eliminarea e-TVA, a obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura, eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code, compensarea concediilor medicale cu contribuții sociale și respectarea dialogului social, predictibilitate și norme clare pentru RO-e-Transport. Ei au venit din mai multe județe, la temperaturi caniculare, cu o petiție semnată de peste 50.000 de persoane.


Internauții nu au ratat ocazia de a ironiza organizatorii festivalului SAGA. Mai mulți spectatori s-au plâns pe Reddit de condițiile de la festival, criticând proasta organizare și „burgerii alterați”.


Nu este primul incident de acest gen. Anul trecut, artistul Lil Nas X nu a mai putut ajunge la SAGA, organizatorii anunțând că este bolnav, deși la două zile după, acesta cântase la festivalul Glastonbury. 


Pe 6 iulie, DJ-ul olandez Hardwell a fost nevoit să întrerupă brusc show-ul, declarând în fața spectatorilor că „nu a fost plătit cu niciun ban” și că trebuie să anuleze spectacolul.


Internauții au făcut haz de necaz pe seama banilor cheltuiți pe bilete, ironizând atât organizatorii festivalului, cât și pe artista Nicki Minaj. Un meme despre participarea artistului Michael Jackson (decedat în 2009) la festivalul SAGA de anul viitor a devenit viral pe Reddit. Alte meme-uri anunțau cap de afiș nume precum Avicii, și el decedat.


Jurnaliștii și oamenii din presă compară SAGA cu Fyre Festival


Site-urile de specialitate de la noi dar și oameni din media au început să compare SAGA cu Fyre festival, ca urmare a problemelor din ce în ce mai mari. Asta în contextul în care înainte de festival unii chiar glumeau pe seama că Minaj nu va veni de fapt la București.


Fyre Festival, conceput ca un festival de muzică de lux, a fost programat să aibă loc în două weekenduri din aprilie și mai 2017 pe Insula Great Exuma din Bahamas. Promovat intens pe rețelele sociale de influenceri celebri precum Kendall Jenner, Bella Hadid și Emily Ratajkowski, evenimentul promitea o experiență exclusivistă, cu cazare în vile de lux, mese gourmet și concerte ale unor artiști renumiți. Cu toate acestea, festivalul s-a dovedit a fi un dezastru total: participanții au găsit un șantier neterminat, corturi de urgență în locul vilelor promise și mese constând în sandvișuri ieftine, contrar așteptărilor de fine dining. 


Mulți artiști și-au anulat spectacolele din cauza lipsei de organizare și infrastructură. Blocați pe insulă fără resurse adecvate și transport, participanții au trăit o experiență haotică și frustrantă. În urma acestui fiasco, Billy McFarland, unul dintre organizatori, a fost arestat și condamnat la șase ani de închisoare pentru fraudă electronică, fiind obligat să restituie 26 de milioane de dolari investitorilor și altor părți afectate. 


Ja Rule, co-organizatorul, a scăpat de acuzațiile penale, dar a fost implicat în mai multe procese civile. Fyre Festival a devenit astfel un simbol al promisiunilor false din social media și al pericolelor asociate cu influența influencerilor, subiectul fiind explorat în două documentare lansate de Netflix și Hulu în 2019, care au detaliat modul în care festivalul a fost organizat și ce a mers prost. 


Eșecul festivalului este acum un studiu de caz despre importanța planificării adecvate, transparenței și responsabilității în organizarea de evenimente.


În ciuda tuturor criticilor ALDA spune că SAGA va avea loc și în 2025, tot în București, urmând să aniverseze a cincea ediție.  


"Dacă mă uit acum în urmă, în ultimii doi ani am rezervat atât de mulți artiști și de fiecare dată artiștii care au anulat au fost mai mult din genul hip hop, așa că poate că asta este o lecție pentru noi, că este mai bine să nu mai rezervăm astfel de artiști, pentru că am avut atât de mult ghinion cu ei. Dar, da, avem multe de învățat din ultimii 4 ani. Știu că suntem un outsider, știu că venim din altă țară, așa că trebuie să dovedim dublu. Am învățat multe, așa că ne vom întoarce anul viitor cu siguranță.", spun cei de la ALDA în interviul pentru Hotnews.


Rămâne de văzut dacă lumea va crede povestea celor de la ALDA având în vedere că, de fapt, nu doar artiști de hip hop și-au anulat concertele. Ca și anul trecut, lumea se întreabă dacă nu cumva SAGA a plătit de fapt folosirea numelor artiștilor pe afiș pentru a vinde bilete ci nu pentru concert...

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!