Cinefilii vor putea urmări două episoade din cadrul serialului „Marcel Iureș prezintă Enigmele României” în cadrul secțiunii „Documentar” a festivalului „Serile Filmului Românesc” (SRF) de la Iași. Acestea vor fi difuzate sâmbătă, 3 august, de la ora 13:00, la Cinema Ateneu, Iași.
Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri despre culisele emisiunii, la care vor lua parte actorul Marcel Iureș, producătorul executiv John Florescu și producătorul asociat al documentarului, Dan Drăghicescu.
Cele două episoade care urmează a fi proiectate în cadrul celei de-a cincisprezecea ediții a Serilor Filmului Românesc explorează mistere și enigme din istoria României, cum ar fi cauza morții poetului național Mihai Eminescu și căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu.
„Marcel Iureș prezintă Enigmele României” este cea de-a doua serie locală a televiziunii HISTORY Channel în România, formată din șase episoade de 30 de minute, în care consacratul actor Marcel Iureș cercetează o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mentale și ritualuri religioase ascunse.
Actor de teatru și de cinema respectat, Marcel Iureș a lucrat și cu regizori americani legendari precum Brian De Palma și Francis Ford Coppola și a împărțit ecranul cu giganți de la Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney și Brad Pitt. Filmografia sa internațională include roluri în filme precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibilă” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Războiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerețe fără tinerețe” (2007) și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” (2007). Printre cele mai remarcate filme românești în care a jucat Marcel Iureș se numără „Stejarul” (1992), „Balanța” (1992), „Vacanța cea mare” (1988), „Tatăl fantomă” (2011) și „Octav” (2017).
HISTORY Channel este partener media al evenimentului „Serile Filmului Românesc” (SFR).
- EMIL CONSTANTINESCU – fost președinte al României, care a recuperat patru dintre tablourile furate în 1998.
- ALEXANDRU CHITUȚĂ – managerul Muzeului Bruckenthal, a organizat o expoziție bazată pe povestea tablourilor furate.
- RĂZVAN POP – istoric și manager al Bibliotecii Astra din Sibiu, a scris despre acest subiect și realizează podcasturi pe teme istorice.
- Comisar șef RADU PĂREAN – cunoscător al detaliilor investigației din acea perioadă.
- CRISTIAN TUDOR POPESCU – unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și scriitori români, vorbește despre Eminescu jurnalistul.
- COSMIN CIOTLOȘ – lector la Facultatea de Litere a Universității din București și critic literar.
- IRINEL POPESCU – unul dintre cei mai renumiți chirurgi români, care a investigat bolile lui Eminescu cu ajutorul altor specialiști.
- FLORIN CHIRCULESCU – chirurg și scriitor, autor al bestsellerului „Solomonarul” despre Eminescu.
Comentariul va fi postat dupa aprobare