NATO lansează a doua ediție a programului DIANA pentru inovare tehnologică

Bogdan Chirea
0

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a anunțat lansarea celei de-a doua ediții a programului Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA), destinat accelerării tehnologiilor avansate cu dublă utilizare, atât comercială cât și în domeniul apărării și securității. Startup-urile interesate pot beneficia de sprijin, mentorat și finanțare de până la 400.000 de euro pentru dezvoltarea soluțiilor lor inovatoare.


Termenul de Înscriere și Evenimentele Informative

Companiile interesate trebuie să se înscrie până vineri, 9 august. De asemenea, pe 2 august, startup-urile pot participa la DIANA SEE Info Day, un workshop online organizat de Techcelerator, pentru a afla mai multe detalii despre procesul de aplicare și program.


Domeniile Tematice ale Competiției

Cele cinci teme de concurs sunt:

  • Energie și putere electrică
  • Securitatea datelor și a informațiilor
  • Detecție și supraveghere
  • Sănătate și performanță umană
  • Infrastructură critică și logistică

Startup-urile sunt încurajate să dezvolte soluții care să sporească reziliența, să abordeze inovațiile și să sprijine tehnologiile și practicile de sustenabilitate.

Beneficiile Programului DIANA

Acceleratorul DIANA oferă companiilor selectate finanțare, mentorat, facilități de testare și acces la investitori și utilizatori finali specializați, inclusiv 32 de guverne și mari companii private. Programul începe în ianuarie 2025 și se desfășoară pe durata unui an, împărțit în două faze de câte șase luni: „Bootcamp” și „Grow”.


Evaluarea Propunerilor

Propunerile vor fi evaluate pe baza criteriilor de aliniere la temele anului, noutate și fezabilitate, potențial de dublă utilizare (civilă și militară) și viabilitate comercială.


Impactul Primei Ediții și Oportunitățile Viitoare

În ediția precedentă, 44 de companii din 19 țări au fost selectate din peste 1.300 de aplicații. Acestea au participat la un program de accelerare desfășurat în cinci locații din Europa și America de Nord, iar o parte dintre ele vor continua în faza „Grow” începând din septembrie. Tehnologiile selectate includ baterii inovatoare cu celule de combustibil, soluții de comunicare optică securizată și tehnologie cuantică.


DIANA SEE Info Day

Pentru startup-urile din Europa de Sud-Est, pe 2 august va avea loc DIANA SEE Info Day, un workshop online organizat de Techcelerator, unde vor fi oferite informații despre selecție și programul de accelerare al NATO. Workshop-ul va începe la ora 17:00 (ora României) și va include prezentări de la Ioan Istrate (Venture Capital Advisor NATO DIANA), Andrei Dragomir (Founder & CEO Aquark Technologies) și Dragoș Stanciu (CEO Grayscale AI).


Declarații Oficiale

„Scopul DIANA este de a identifica și a susține cele mai promițătoare startup-uri și companii deep tech cu utilizare duală din întreaga Alianță,” a declarat Adrian Dan, Chief Commercial Officer al DIANA. „Există mulți inovatori talentați în regiunea de sud-est a Europei și ne-am bucura să avem cât mai mulți dintre aceștia în programul DIANA. Misiunea noastră, în numele NATO, este de a contribui la construirea unui viitor mai pașnic și mai rezilient pentru care avem nevoie de cele mai promițătoare echipe”, a adăugat acesta.


Cristian Dascălu, Cofondator și Managing Partner Techcelerator, a afirmat: „Prima ediție a acceleratorului DIANA a însemnat peste 1.300 de aplicații la nivel global. Ne dorim ca prin acest eveniment să creștem interesul inovatorilor din zona Europei de Sud-Est pentru acest program și să vedem cât mai multe startup-uri din regiunea noastră care ajung în faza de scalare și investiții.”


Startup-urile interesate pot accesa pagina workshop-ului pentru a afla mai multe detalii despre susținerea oferită de Techcelerator.



Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!