Unde se pot angaja absolvenții de liceu fără diplomă de Bac?

Bogdan Chirea
0

Tinerii absolvenți de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat au șansa de a se angaja încă din această vară, având la dispoziție peste 6.000 de locuri de muncă pentru care nu este necesară diploma de Bacalaureat. Majoritatea acestor joburi sunt însă necalificate și necesită prezență fizică zilnică la sediul companiei.


În ultima lună, angajatorii au publicat aproximativ 7.500 de oferte de muncă destinate candidaților fără calificare sau diplomă de studii medii sau superioare. O treime dintre aceste oferte sunt în domeniul retail, 20% în industria alimentară, urmate de turism, transport/logistică, servicii, call-center/BPO, producție și construcții.


„Vorbim despre joburi precum lucrător în depozit, manipulant marfă, curieri, ospătari, șoferi și lucrători comerciali. În domenii precum retail, turism sau horeca aplică inclusiv tinerii studenți, dar aceștia sunt interesați de aceste joburi doar pentru o perioadă limitată, pentru a câștiga experiență sau pentru a-și suplimenta veniturile. Pe măsură ce se apropie de finalizarea studiilor, se orientează spre domeniile în care vor să-și construiască cariera pentru care s-au pregătit”, explică Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România. Salariile pentru astfel de joburi variază între 3.500 și 4.500 de lei net, conform datelor salariale agregate de Salario, comparatorul salarial marca eJobs.


Candidații fără calificare sunt cei care aplică cel mai puțin pentru joburi. Din cele 1,1 milioane de aplicări înregistrate în ultima lună, mai puțin de 150.000 au fost făcute de această categorie de candidați. 

„Deși joburile compatibile cu acest nivel de pregătire necesită, în mare parte, prezența fizică la birou, dacă ne uităm la aplicări, observăm un procent peste media generală direcționat către joburile remote. Dacă în medie 14% dintre aplicări sunt pentru joburi remote, în cazul candidaților necalificați, procentul crește la 18,5%. Pentru cei foarte tineri, o explicație ar putea fi faptul că vor să lucreze pe timp de vară, dar și să se pregătească pentru sesiunea de Bacalaureat din toamnă, iar cea mai convenabilă metodă pentru a le putea face pe toate este să lucreze de acasă”, adaugă Ana Călugăru.

Cele mai atractive joburi pentru acești candidați sunt în retail, turism, servicii, call-center/BPO, industria alimentară și transport/logistică. Aproape 9.000 de aplicări în ultima lună au vizat locuri de muncă în afara țării, cele mai populare destinații fiind Olanda, Germania, Belgia, Italia și Franța.


De la afișarea rezultatelor examenului de Bacalaureat și până acum, au fost înregistrate 10.000 de aplicări din partea candidaților fără calificare și fără diplomă de studii medii sau superioare. „Dacă în ceea ce privește studiile superioare angajatorii sunt mai flexibili și dispuși să angajeze pe poziții white collar candidați care nu au terminat facultatea, dar au experiență sau dovedesc că pot face față cerințelor jobului, diploma de Bacalaureat devine obligatorie pentru ocuparea joburilor care trec de nivelul de muncă necalificată”, completează Ana Călugăru.


Anul acesta, în sesiunea din vară, 30.000 de elevi au picat examenul de Bacalaureat, rata de promovare la nivel național fiind de 76,4%.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!