Oamenii de știință descoperă o peșteră pe Lună care ar putea fi viitoarea casă a astronauților și coloniștilor

Bogdan Chirea
0

Oamenii de știință au descoperit o peșteră pe Lună, nu departe de locul unde au aterizat Neil Armstrong și Buzz Aldrin acum 55 de ani, ceea ce crește speranțele că ar putea exista sute de alte peșteri care ar putea găzdui viitorii astronauți.


Descoperire italiană


O echipă condusă de italieni a raportat săptămâna aceasta că există dovezi pentru o peșteră considerabilă accesibilă din cel mai adânc puț cunoscut de pe Lună. Aceasta se află la Marea Tranquilității, la doar 400 km de locul de aterizare al misiunii Apollo 11. Puțul, la fel ca cele peste 200 de altele descoperite acolo, a fost creat prin prăbușirea unui tub de lavă.


Protecție naturală


Astfel de locuri ar putea servi drept adăpost natural pentru astronauți, protejându-i de razele cosmice și radiațiile solare, precum și de impacturile micrometeoriților. Cercetătorii au analizat măsurătorile radar realizate de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA și au comparat rezultatele cu tuburile de lavă de pe Pământ. Descoperirile lor au apărut în jurnalul Nature Astronomy.


Dimensiunea peșterii


Datele radar dezvăluie doar partea inițială a cavității subterane, potrivit oamenilor de știință. Aceștia estimează că are cel puțin 40 m lățime și zeci de metri lungime, probabil chiar mai mult.


„Peșterile lunare au rămas un mister timp de peste 50 de ani. A fost palpitant să putem dovedi în sfârșit existența uneia”, au declarat Leonardo Carrer și Lorenzo Bruzzone de la Universitatea din Trento pentru Associated Press.


Adăpost cu apă potabilă


Majoritatea puțurilor par să fie situate în câmpiile vechi de lavă ale Lunii, conform oamenilor de știință. Ar putea exista și unele la polul sud al Lunii, locația planificată pentru aterizările de astronauți NASA mai târziu în acest deceniu. Craterele permanent umbrite de acolo se crede că dețin apă înghețată care ar putea furniza apă potabilă și combustibil pentru rachete.


Misiuni viitoare


În timpul programului Apollo al NASA, 12 astronauți au aterizat pe Lună, începând cu Armstrong și Aldrin pe 20 iulie 1969. Descoperirile sugerează că ar putea exista sute de puțuri pe Lună și mii de tuburi de lavă care ar putea servi drept adăposturi naturale pentru viitoarele misiuni cu echipaj.


Construirea habitatelor de la zero ar fi mai consumatoare de timp și provocatoare, chiar și luând în considerare nevoia potențială de a întări pereții peșterilor pentru a preveni prăbușirea, a spus echipa.


Importanța materialului din peșteri


Rocile și alte materiale din interiorul acestor peșteri - nealterate de condițiile dure de la suprafață de-a lungul mileniilor - pot ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum a evoluat Luna, în special în ceea ce privește activitatea sa vulcanică.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!