Majoritatea angajaților din România doresc să utilizeze AI și să învețe competențe noi în contextul creșterii volumului de muncă și schimbărilor rapide din companii.
Schimbările rapide din companii și volumul de muncă crescut din ultimele 12 luni au determinat angajații din România să se orienteze către învățarea și utilizarea noilor tehnologii. Conform sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024, majoritatea angajaților din România sunt pregătiți să adopte inteligența artificială (AI) și să-și dezvolte competențele.
Factori de schimbare în locurile de muncă
Aproape 40% dintre angajații români consideră că principalii factori care vor remodela locurile de muncă în continuare sunt schimbările preferințelor clienților și reglementările guvernamentale, urmate de apariția noilor tehnologii, precum AI și robotica. La nivel global, schimbările tehnologice sunt văzute ca factorul principal, menționate de 46% dintre respondenți.
„Angajații resimt tot mai mult presiunile schimbărilor din companii și se străduiesc să țină pasul cu noile tehnologii, reglementările și alte tendințe economice. Este îmbucurător faptul că aceștia manifestă optimism și dorință de adaptare, fiind pregătiți să învețe noi competențe și să utilizeze tehnologii emergente, precum GenAI. Angajatorii trebuie să investească în angajați și în tehnologii pentru a atenua presiunile și a păstra talentele”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
Pregătirea pentru noi moduri de lucru
Majoritatea respondenților (87%) sunt pregătiți să se adapteze la noi moduri de lucru și văd în GenAI un potențial de creștere a eficienței. Cu toate acestea, peste o treime dintre angajați sunt îngrijorați pentru siguranța locului de muncă. În timp ce 53% se simt încrezători în siguranța jobului lor, 36% sunt preocupați de schimbările recente.
„GenAI are potențialul să transforme modelele de afaceri și anumite industrii. Companiile trebuie să evalueze riscurile asociate și să acționeze rapid pentru a profita de oportunități. Implicarea angajaților și cultivarea transparenței sunt esențiale pentru succesul implementării GenAI”, a explicat Daniel Anghel, Partener și Leader Tax, Legal & People PwC România.
Presiunile financiare și satisfacția la locul de muncă
Angajații resimt presiuni financiare, chiar dacă au o siguranță financiară mai mare decât anul trecut. Deși își pot plăti facturile, nu le rămân bani pentru economii, vacanțe sau cheltuieli suplimentare.
O treime dintre angajați și aproximativ 40% dintre directori generali cred că timpul petrecut în activități administrative este ineficient și sunt de acord că GenAI ar putea ajuta la economisirea acestui timp. În timp ce 51% dintre lucrători au folosit GenAI la locul de muncă cel puțin o dată în ultimele 12 luni, doar 5% o folosesc zilnic și 13% săptămânal.
Valoarea competențelor și adoptarea AI
Perfecționarea competențelor este considerată foarte valoroasă de angajați și un element de diferențiere a companiei. Aproximativ 60% dintre respondenți spun că angajatorul le oferă oportunități adecvate de a dobândi noi competențe utile în carieră, iar 46% consideră aceste oportunități un factor cheie în decizia de a rămâne sau a pleca de la locul de muncă.
„Inovația tehnologică a remodelat întotdeauna piața muncii, creând noi oportunități. Deși AI poate îndeplini mai multe sarcini decât tehnologiile anterioare, nu va duce la o scădere generală a locurilor de muncă. Este esențial să ne adaptăm la noile realități. Studiul ‘Hopes & Fears Survey 2024’ confirmă necesitatea unei atitudini proactive față de învățarea continuă și flexibilitatea pe o piață a muncii remodelată de AI”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.
Satisfacția la locul de muncă și remunerația
Principalul factor motivant pentru angajați rămâne un salariu echitabil bazat pe performanță. Dintre cei 86% care consideră foarte important să fie plătiți corect, 72% sunt mulțumiți de remunerația actuală.
Satisfacția profesională a crescut de la 53% în 2023 la 59% în acest an, însă 20% dintre angajați intenționează să schimbe angajatorul, comparativ cu 18% în 2023.
Despre sondaj
Sondajul Global Workforce Hopes and Fears Survey 2024 al PwC se bazează pe răspunsurile a peste 56.000 de angajați din 50 de țări și regiuni, dintre care peste 500 din România.
Comentariul va fi postat dupa aprobare