Războiul Kebab-ului: Germania se luptă cu Turcia pentru protecția alimentară

Bogdan Chirea
0

Producătorii germani au stârnit o dispută prin depunerea unei opoziții la o cerere turcească de a acorda kebabului döner un statut special la nivelul UE, inițiind astfel o perioadă de șase luni pentru a rezolva neînțelegerile.


Turcia a depus o cerere la Comisia Europeană pentru ca döner kebab-ul să primească o recunoaștere similară cu cea a pizza-ului napolitan și a jamon serrano-ului spaniol, iar Germania s-a opus acestei cereri, conform surselor apropiate subiectului citate de Euronews.


În aprilie, Türkiye a depus o cerere pentru a înregistra denumirea döner în Europa, astfel încât să poată fi utilizată doar de acei producători care respectă metoda de producție și specificațiile produsului înregistrat.


Opoziția Germaniei


Faza de consultare pentru statele membre ale UE de a contesta înregistrarea din motive precum preocupările legate de proprietatea intelectuală s-a încheiat ieri (24 iulie) și un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat pentru Euronews că s-a primit o opoziție la cerere, deși executivul UE a refuzat să confirme care țară a rezistat cererii.


Două surse apropiate subiectului au spus pentru Euronews că Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, cu sediul la Bonn, a depus o opoziție la cererea turcească.


Sursele au afirmat că ministerul german și-a făcut cazul în urma feedback-ului și pozițiilor trimise de mai multe asociații ale producătorilor germani, adăugând că rezistența la cererea turcească reflectă poziția producătorilor germani mai degrabă decât a guvernului german.


Etapele următoare


Următoarea etapă a procedurii va vedea Comisia evaluând admisibilitatea opoziției și apoi facilitând discuțiile între solicitant și oponent, oferind până la șase luni pentru ca perechea să ajungă la un acord, care, dacă este realizat, trebuie raportat înapoi Comisiei într-o lună.


Indiferent dacă se ajunge sau nu la un acord, decizia finală privind înregistrarea va aparține Comisiei, conform unui purtător de cuvânt.


Protecția tradițiilor alimentare


Turcia caută o etichetă de protecție a „specialității tradiționale”, similară cu cele acordate pizza-ului napolitan și jamon serrano-ului spaniol. Deși uneori legate de schema UE de denumire de origine protejată (PDO), specialitățile tradiționale nu fac parte din cadrul indicațiilor geografice (GI), care oferă cel mai înalt nivel de protecție intelectuală pentru alimente în Europa.


Totuși, scopul cererii Turciei este de a înregistra denumirea döner în Europa, asigurându-se că utilizarea sa este restricționată la producătorii care respectă metodele și specificațiile înregistrate. Dacă cererea este acceptată, doar feliile de carne de vită și miel „tăiate orizontal în cotlete de 3-5 mm grosime” ar putea fi etichetate ca döner yaprak (sau feliat), în timp ce cotletele de pui trebuie să aibă 1-2 cm grosime.


Aceste detalii tehnice specificate în cerere sunt probabil cauza fricțiunilor dintre producătorii germani și turci cu privire la modul în care este făcută cea mai populară mâncare stradală din Germania.


Termenul döner provine din verbul ‘dönmek’ (‘a se întoarce’ în engleză), dar majoritatea europenilor îl cunosc pur și simplu ca döner kebab – cu adăugarea numelui folosit în cuvântul arab pentru toate tipurile de carne gătite în fața unui foc.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!