Restart Energy finalizează un proiect fotovoltaic pentru Dip&Gip

Bogdan Chirea
0

Restart Energy a finalizat construcția și instalarea unui proiect fotovoltaic pentru compania Dip&Gip, în valoare totală de peste 200.000 de euro. Investiția va fi amortizată în aproximativ trei ani.


Proiectul de tip rooftop are o putere de 299 kWp și a fost instalat pe acoperișul unei unități de producție din Brașov.


Centrala fotovoltaică este compusă din 545 de panouri ce acoperă o suprafață totală de 3.100 mp. Aceste panouri vor produce 335 MWh de energie pe an, acoperind aproximativ 35% din necesarul energetic al companiei.


Panourile solare vor reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 105 tone pe an și deșeurile radioactive cu 1 kg pe an.


Diminuarea emisiilor de carbon va fi monitorizată prin platforma RED, implementată în 2021, dedicată calculului amprentei de carbon și reducerii emisiilor prin proiecte de sustenabilitate. Atributele verzi și creditele de carbon pot fi vândute pe marketplace-urile platformei RED.

„Panourile fotovoltaice sunt o soluție promițătoare pentru eficientizarea costurilor și o necesitate în lupta împotriva schimbărilor climatice. Investiția actuală se va amortiza în trei ani și va aduce companiei noastre o economie de aproximativ 80.000 de euro pe an,” a declarat Puchianu Ioan Dumitru, Administrator Dip&Gip.


„Pentru 2024, plănuim consolidarea segmentului de panouri fotovoltaice pentru clienți și creșterea ponderii energiei verzi furnizate, dezvoltând parcuri fotovoltaice proprii,” a spus Armand Domuța, CEO și fondator Restart Energy.


Restart Energy a oferit întregul proiect de eficientizare energetică, de la consultanță și proiectare, până la implementare.


În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025.


În februarie 2021, Restart Energy a lansat cu succes prima emisiune de obligațiuni verzi convertibile din România, listate la Bursa de Valori București sub codul REO26.


În iunie 2024, Restart Energy a încheiat un contract de racordare cu Transelectrica pentru un parc fotovoltaic de 500 MW, în valoare de 56 de milioane de lei, ce va alimenta peste 200.000 de gospodării cu energie verde. Parcul va produce anual peste 800.000 MWh, reducând emisiile de carbon cu aproximativ 400.000 de tone pe an, ceea ce echivalează cu beneficii de mediu de peste 1 miliard de dolari.


Portofoliul de proiecte fotovoltaice al Restart Energy în curs de dezvoltare depășește 1.000 MWp.


În iunie 2024, Restart Energy a emis cea de-a doua emisiune de obligațiuni corporative, REO29E, care urmează să fie listată la Bursa de Valori București.


Sectorul de Energie Regenerabilă în Plină Dezvoltare

La nivel global, puterea sistemelor fotovoltaice a atins puțin peste 850 GW, reprezentând 4,4% din producția globală de energie. Segmentul hidroelectric deține circa 57,7%, iar cel solar 11,5%. Conform previziunilor Agenției Internaționale a Energiei (IEA), producția de energie prin sisteme fotovoltaice ar urma să crească exponențial, de la 2.000 TWh în 2024, la o valoare de patru ori mai mare până în 2030.


În România, la începutul anului 2024, numărul prosumatorilor racordați la rețea depășea 110.000, de peste 2,7 ori mai mare față de începutul anului 2023, când erau 40.171, și de peste opt ori mai mare față de 2022. La sfârșitul lunii februarie 2024, prosumatorii din România aveau instalată o capacitate de peste 1.400 MW, de peste cinci ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta reprezintă o pondere de 7,9% din puterea totală instalată în capacitățile de producție din România.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!