Restart Energy a finalizat recent construcția și instalarea unui proiect fotovoltaic de tip rooftop pentru compania Biorom Ralex, investiția fiind evaluată la peste 200.000 de euro. Se preconizează că beneficiarul va amortiza această investiție în aproximativ trei ani.
Proiectul, cu o putere instalată de 400 kWp, este amplasat pe acoperișul unui imobil din municipiul Dej. Centrala fotovoltaică este compusă din 800 de panouri solare, care acoperă o suprafață de 2.100 mp și sunt capabile să producă anual 404 MWh de energie, acoperind circa 75% din necesarul energetic al companiei.
Panourile fotovoltaice vor contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 127 de tone pe an și vor diminua deșeurile radioactive cu 1 kg anual. Monitorizarea acestor reduceri de emisii de carbon va fi realizată prin platforma RED, lansată în 2021, care facilitează calculul amprentei de carbon și vânzarea creditelor de carbon.
Sighiartău Petru Rareș, Administratorul Biorom Ralex, a declarat: „Proiectul acoperă o mare parte din consumul nostru energetic și ne oferă o predictibilitate a costurilor operaționale într-o piață a energiei din ce în ce mai dinamică. Implicit, diminuează amprenta de carbon a companiei prin evitarea emisiilor de CO2”.
Armand Domuța, CEO și fondator Restart Energy, a adăugat: „România și-a asumat prin PNRR o țintă de 34% pentru energie din surse regenerabile până în 2030. Proiectele de tip EPC fac sustenabilitatea profitabilă pentru companii, un argument solid pentru a fi parte a unei acțiuni globale pentru un viitor mai bun. Restart Energy oferă soluții personalizate companiilor preocupate de reducerea costurilor cu energia și de diminuarea amprentei de carbon”.
Restart Energy a gestionat întreg proiectul pentru Biorom Ralex, de la consultanță și proiectare, până la implementare.
Conform Solar Power Europe, România se situează în top 20 mondial al creșterii energiei fotovoltaice, având în vedere ritmul de adăugare a capacităților fotovoltaice în ultimii ani. Estimările indică o capacitate fotovoltaică nou-instalată în România între 9.000 MW și 19.000 MW în perioada 2024-2028, în funcție de scenariul evoluției pieței.
În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025. În februarie 2021, compania a lansat prima emisiune de obligațiuni verzi convertibile din România, listată la Bursa de Valori București sub codul REO26.
În iunie 2024, Restart Energy a încheiat un contract de racordare cu Transelectrica pentru un parc fotovoltaic de 500 MW, care va furniza energie verde pentru peste 200.000 de gospodării și va reduce emisiile de carbon cu aproximativ 400.000 de tone anual.
Portofoliul de proiecte fotovoltaice al Restart Energy în dezvoltare depășește 1.000 MWp. În iunie 2024, compania a emis a doua emisiune de obligațiuni corporative, REO29E, ce urmează să fie listată la Bursa de Valori București.
Comentariul va fi postat dupa aprobare