Rezultate și recorduri ale pieței de artă în primul semestru 2024

Bogdan Chirea
0

Cu un total de 5,86 milioane de euro din licitații publice (comparativ cu 5,02 milioane de euro în primul semestru al anului 2023), o rată medie de adjudecare de 74,3% (față de 69,14% în semestrul întâi din 2023), și vânzări din magazin (sub marca Dependent de Artă) de aproape 1 milion de euro (față de 651,6 mii de euro în primul semestru al anului 2023), prima parte a anului 2024 reflectă o consolidare a pieței de artă românești, cu o creștere de volum: +17% în licitații publice, +7,5% în rata de adjudecare și +39,4% în vânzări private de magazin.


Rezultatele anului 2023-2024 comparate cu cele ale anului precedent

Anul acesta, Artmark a organizat un total de 50 de licitații, acoperind o gamă diversă de tematici: artă plastică (românească clasică, contemporană și postbelică), sculptură, pictură și grafică europeană, eleganță feminină și masculină (ceasuri, mașini de colecție, bijuterii, accesorii de designer, artă decorativă), istorie (carte veche, fotografie autografiată, manuscrise, hărți de colecție, arme și accesorii militare, numismatică, medalistică, decorații, antichități), memorabilia de sport, vinuri și whisky-uri de colecție, și licitații caritabile.


Cu un total anual de 10,23 milioane de euro din licitații publice (față de 9,39 milioane de euro în perioada septembrie 2022 – iulie 2023), anul încheiat marchează un avans de +8,9% în vânzările de artă prin licitații publice, indicând o apreciere a valorii investiționale a obiectelor de artă.


Mânuși albe de 4 ori!

Pentru prima dată în istoria Artmark, 4 licitații au fost vândute integral (100% rată de adjudecare) într-un singur semestru. Acestea includ Licitația Aniversară de Ceasuri din mai, două licitații de Sport Memorabilia din iunie și o licitație de artă (Licitația patrimoniului unei Galerii Bucureștene din iulie). Aceasta este o realizare remarcabilă, reflectând calitatea loturilor, acuratețea estimărilor și interesul crescând al comunității de colecționari.


Recorduri de viteză și încetineală – Top 5 pictori români

Licitația Artmark de Vară din 18 iunie 2024 a înregistrat atât cea mai rapidă adjudecare, cât și cea mai lungă licitare a unui lot de valoare. Pictura „Fată în interior” de Nicolae Tonitza a fost adjudecată în doar 4 minute pentru 80.000 de euro, în timp ce „Colțul muzical” de Theodor Aman a fost vândută pentru 137.500 de euro după 32 de minute de licitare. Aceasta din urmă a devenit cea mai bine adjudecată pictură a primei jumătăți a anului 2024. În top 5 se mai află Adrian Ghenie cu „Autoportret” (100.000 de euro), Ștefan Luchian cu „Primăvară” (95.000 de euro), și Nicolae Tonitza cu „Nud în fotoliu roșu” (90.000 de euro) și „Fată în interior” (80.000 de euro).


Creșterea pieței de sculptură

Cu vânzări publice în domeniul sculpturii dublate față de anul precedent, piața de artă românească a înregistrat un interes crescând pentru sculptură, atât clasică, cât și contemporană. În licitațiile recente s-au remarcat autori tineri precum Felix Aftene, Costin Ioniță și Daniel Rădulescu, indicând o extindere a acestei nișe de piață.


Piața de artă contemporană în creștere

Licitațiile de artă contemporană au înregistrat o creștere vizibilă de +67% față de semestrul similar al anului trecut, atingând 1,66 milioane de euro în primul semestru al anului 2024. Adrian Ghenie, Ion Țuculescu, Ștefan Câlția și Felix Aftene au fost printre artiștii remarcați, cu vânzări semnificative în această perioadă.


Piața de artă decorativă și eleganță

Piața de artă decorativă și mobilier de autor a avut o performanță solidă în prima jumătate a anului 2024, cu piese de mobilier și obiecte decorative adjudecate la prețuri remarcabile. De asemenea, licitațiile de ceasuri și bijuterii de colecție au înregistrat rezultate consistente, incluzând vânzarea inelului Mariei Tănase și ceasuri de colecție de la Ulysse Nardin și Poljot.


Recorduri pentru tematicile de istorie și obiecte de colecție

Prima jumătate a anului 2024 a adus noi recorduri în licitațiile de numismatică și memorabilia istorică, cu vânzări notabile pentru monede interbelice și transilvănene, precum și pentru fotografii istorice.


Memorabilia sportivă – o nouă tematică colecționistică

Licitațiile de memorabilia sportivă au impresionat de la primele evenimente, marcând recorduri pentru tricouri de joc ale fotbaliștilor Gheorghe Hagi și Rivaldo, precum și pentru articole semnate de Lionel Messi și Ilie Năstase. Aceasta nouă tematică a atras interesul colecționarilor și a adus rezultate remarcabile în prima jumătate a anului 2024.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!