Romanian Software, parte a grupului SD Worx și unul dintre liderii pieţei de software în domeniul resurselor umane, a publicat rezultatele studiului „Strategii de HR în 2024: Conformitate legislativă și eficiență în salarizare și administrare de personal”. Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor a 300 de reprezentanți HR din companii românești de toate dimensiunile, atât din București, cât și din alte orașe ale țării.
Obiectivele studiului
Studiul nu doar că face o radiografie a pieței muncii, dar oferă și soluții concrete specialiștilor HR pentru a se adapta într-un context legislativ în continuă schimbare. Printre temele analizate se numără atitudinile și îngrijorările legate de legislația fluctuantă, provocările operaționale, gestionarea schimbărilor legislative, strategii de adaptare, precum și prioritățile și obiectivele pentru 2024.
Provocările legislative din 2023
„Am vrut să realizăm un studiu despre reziliență în fața schimbării. În 2023, specialiștii HR s-au confruntat cu peste 80 de modificări legislative. De la schimbări în raportarea fiscală, la reconfigurări ale salariului minim și taxarea beneficiilor în natură, fiecare modificare a adus cu sine provocări distincte, dar și oportunități strategice. A fost greu? A fost ușor? Cum s-au adaptat? Ne dorim ca rezultatele obținute să ofere o analiză a modului în care specialiștii în HR au reușit să treacă prin toate schimbările, evaluându-le atitudinile, dar și strategiile de adaptare în fața incertitudinilor legislative.”, a declarat Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software.
Principalele constatări ale studiului
Îngrijorări legislative
60% dintre specialiștii HR sunt îngrijorați de frecvența schimbărilor legislative, în timp ce 29% sunt neutri și doar 10% nu au griji legate de aceste schimbări.
Așteptări pentru 2024
80% dintre specialiștii HR se așteaptă la un număr la fel de mare de modificări legislative ca în anii anteriori, 13% au o opinie neutră, iar 6% nu sunt de acord. Această majoritate evidențiază provocarea continuă de a ține pasul cu noile reglementări.
Presiuni legislative
55.1% dintre specialiștii HR consideră implementarea corectă a modificărilor legislative drept cea mai mare dificultate, indicând lipsa de resurse și claritate. De asemenea, 53.1% subliniază importanța respectării termenelor legale, iar 49.2% consideră dificilă bugetarea eficientă a resurselor umane din cauza incertitudinii impactului legislativ asupra bugetelor.
Resurse interne
Doar 38% dintre specialiștii HR se simt încrezători în capabilitățile interne în fața legislației în continuă schimbare, în timp ce 32.5% recunosc lipsa angajaților specializați necesari pentru a monitoriza, evalua și implementa aceste schimbări. O alternativă de adaptare este formarea angajaților din afara departamentului (23%).
Concluzii și recomandări
Pentru a descoperi soluțiile strategice ale departamentelor HR, nivelul digitalizării, planurile pentru 2024 și strategiile de implementare, puteți descărca varianta completă a studiului de pe site-ul Romanian Software.
Comentariul va fi postat dupa aprobare