Casa A10 by Artmark vă prezintă o selecție impresionantă de peste 230 de obiecte și documente valoroase, multe dintre ele rarități spectaculoase cu valoare muzeală – toate dovezi grăitoare care provin din mai multe secole și „spun istoria României”.
Printre piesele remarcabile ale acestei licitații dedicate istoriei se numără „biroul mobil” al Regelui Carol I. Acest „Secrétaire de călătorie” cu monograma suveranului, datând din jurul anului 1890, are un preț de pornire de 1.500 de euro.
„Este o piesă foarte importantă și rară, din seria mai largă dedicată monarhiei. Acest birou mobil de călătorie al Regelui Carol I include și sigiliul regal din alamă pe o suprafață din lemn exotic. Este o piesă de colecție care reflectă caracterul extrem de laborios și activ al regelui, care mereu lucra și își lua cu el acte oficiale.
Chiar și în cele mai mici călătorii era însoțit de secretari și de documente. Biroul mobil era folosit pentru a parcurge, nota și discuta cu politicienii inițiativele legislative. Este o piesă foarte frumoasă și bine conservată, care poate fi folosită și astăzi. Acest birou îl însoțea întotdeauna pe rege când pleca de la reședința din București la Sinaia, fiind ușor de transportat de o singură persoană.
Include o zonă pentru călimări, tocuri și penițe de rezervă, o suprafață de scris și un raft inferior pentru documente și hârtii. Este exact un birou în miniatură, cu eleganța și discreția tipică unui suveran care era și militar de carieră”, explică Prof. Univ. Dr. Carol Capiță pentru canalul YouTube Artmark TV.
În cadrul aceluiași eveniment, veți descoperi și alte „regalități”, cum ar fi o carafă din cristal și argint cu cifrul Reginei Elisabeta a României, gravată de atelierul Eberhardt și datând din anii 1910. De asemenea, există un „capitol” dedicat fotografiilor din perioada monarhiei, inclusiv o fotografie cu principesa Maria, viitoarea regină, semnată olograf și realizată în atelierul Mandy din București în jurul anului 1909. Aceasta o surprinde pe regina Maria la palatul de la Cotroceni, reședința din București a perechii princiare. Fotografia este înrămată într-o ramă de epocă din lemn pirogravat și colorat manual.
Colecția include și alte imagini „regale”: o fotografie a Principesei Maria (Mignon), semnată olograf în 1910, într-o ramă de epocă de inspirație Art Nouveau, și o fotografie de epocă ce o înfățișează pe Regina Maria alături de fiica sa, principesa Mărioara (Mignon), realizată în atelierul Guggenberger Marovits din Sibiu în jurul anului 1928, cu semnăturile olografe ale celor două.
Licitația de Istorie cuprinde și o selecție importantă de numismatică, cu loturi ce apar pentru prima dată în circuitul public. Printre acestea se numără două monede extrem de rare – o monedă Gros, Alexandru cel Bun, tip III, Moldova, 1400-1432, din argint, și o monedă Gros, Ștefan cel Mare, tip IIa, 1457-1504, tot din argint.
„Denumirea lor, groși, este de proveniență polono-germană, arătând că statul moldovean era bine ancorat în schimburile comerciale ale epocii. Aceste monede demonstrează puterea economică și interesul comercianților străini în a efectua comerț în spațiul moldovenesc, care era un punct de trecere aproape obligatoriu între lumea baltică și Marea Neagră. Acest context explică și capacitatea statului moldovean, în special în timpul lui Ștefan cel Mare, de a duce o politică externă independentă”, adaugă Prof. Univ. Dr. Carol Capiță.
Evenimentul „Licitația de Istorie” este unul dintre cele mai așteptate din această toamnă și va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală (str. C.A. Rosetti nr. 5) pe 17 septembrie, de la ora 19:00. Până atunci, întreaga colecție de obiecte istorice poate fi vizitată într-o expoziție cu intrare liberă la Galeriile Artmark, zilnic, de luni până duminică, între orele 10:00-20:00.
Comentariul va fi postat dupa aprobare