Salariul este criteriul care contează cel mai mult pentru români în alegerea unui job

Bogdan Chirea
0

 Un studiu anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group și eJobs.ro, partenerul The Network pe piața din România, relevă că pentru români, salariul, echilibrul dintre viața personală și cea profesională și o relație bună cu managerul sunt cele mai importante criterii în alegerea unui job. 


Spre deosebire de români, la nivel global, angajații apreciază cel mai mult stabilitatea locului de muncă. Urmează echilibrul între viața personală și cea profesională, și abia apoi remunerația.


În România, stabilitatea locului de muncă se află pe locul al patrulea în preferințele angajaților. Alte aspecte importante pentru români includ relația cu colegii, aprecierea muncii lor, oportunitățile de dezvoltare profesională, simțul de sens al muncii, reputația angajatorului și numărul de zile de concediu.


„Este interesant că beneficiile extrasalariale nu apar în topul criteriilor, ceea ce arată o schimbare în modul în care românii se raportează la carieră. Importanța salariului rămâne constantă, dar celelalte criterii importante țin de relaționare, cultură organizațională și reputație, mai degrabă decât de stimulente materiale”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Există diferențe semnificative între preferințele respondenților în funcție de vârstă. Salariul este cel mai important pentru cei cu vârste între 21-30 de ani și 41-50 de ani. Cei sub 20 de ani pun accent pe compatibilitatea valorilor personale cu cele ale angajatorului. Persoanele din segmentul 31-40 de ani valorizează cel mai mult echilibrul dintre viața personală și cea profesională, iar pentru cei peste 51 de ani, relația cu colegii și aprecierea din partea managerului sunt prioritare.


Interesant este și ce contează cel mai puțin pentru diferitele grupe de vârstă. Tinerii sub 20 de ani sunt cel mai puțin preocupați de numărul de zile de concediu. Beneficiile extrasalariale sunt pe ultimul loc pentru cei din segmentele 21-30 de ani și 41-50 de ani. Reputația angajatorului este cel mai puțin importantă pentru cei între 31-40 de ani, iar pentru cei peste 51 de ani, posibilitățile de dezvoltare profesională și lucrul într-un mediu creativ sunt cele mai puțin relevante.


„Fluctuațiile pieței muncii la nivel internațional au făcut ca 2023 să fie primul an în care siguranța locului de muncă să fie atât de apreciată. În anii anteriori, recunoașterea meritelor și relația cu echipa erau mult mai importante”, adaugă Roxana Drăghici.


Studiul a fost realizat între octombrie și decembrie 2023 pe un eșantion de 150.000 de respondenți din 185 de țări, inclusiv România, care a furnizat răspunsuri de la 1.047 de participanți. Răspunsurile au fost colectate de The Network împreună cu platformele de recrutare afiliate la nivel internațional și prelucrate de Boston Consulting Group, companie de consultanță în management cu sediul central în Boston, Massachusetts. Acesta reprezintă cea mai amplă cercetare de profil realizată pe o eșantionare globală.


În prezent, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 25.000 de locuri de muncă.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!