Săpați cu atenție când construiți castele și tuneluri de nisip vara aceasta

MediaBlog
0

Construirea de castele și tuneluri de nisip poate părea o activitate inofensivă, dar prăbușirea găurilor în nisip poate cauza sufocare și chiar moarte. 


În fiecare an, milioane de americani își petrec vacanțele pe plajă pentru a se bucura de soare, nisip și mare, dar mulți nu realizează cât de periculos poate fi săpatul în nisip. În februarie 2024, o fetiță de 7 ani a murit după ce o groapă de aproximativ 1,5 metri adâncime, pe care o săpase împreună cu fratele ei, s-a prăbușit peste ea, îngropând-o de vie.


Stephen P. Leatherman, profesor de științe costiere la Universitatea Internațională din Florida, a fost chemat să investigheze moartea fetiței. Deși mulți oameni din apropiere au încercat să o elibereze după ce groapa s-a prăbușit, pompierii locali nu au putut ajunge decât după câteva minute – prea târziu pentru a o resuscita. 


Săpatul găurilor în nisip poate părea inofensiv, dar dacă groapa este suficient de adâncă și se prăbușește peste o persoană, este extrem de dificil să scapi. De fapt, cercetările sugerează că mai mulți oameni mor din cauza sufocării prin îngropare în nisip decât din atacurile de rechini.


Elementele de bază ale nisipului


Nisipul nu este un tip de material, ci o categorie de mărime a materialului, variind de la 0,06 până la 2 milimetri în diametru. Tipul de nisip este determinat de materialele care îl compun. Nisipul de cuarț, compus din dioxid de siliciu, este cel mai comun pe plaje, cu excepția coastelor tropicale, unde nisipul de coral, compus din carbonat de calciu, este predominant. Materialele mai grosiere decât nisipul nu sunt moi la atingere și nu sunt potrivite pentru construirea de castele de nisip. Namolul și argila, care sunt mai fine decât nisipul, fac apa tulbure și sunt denumite în mod obișnuit noroi.


Greutatea nisipului depinde de materialele din care este compus. Plajele cu nisip pur de cuarț, care au nisip foarte alb, cântăresc aproximativ 40 kg pe metru cub când sunt uscate. Majoritatea plajelor conțin un amestec de minerale, creând un aspect maroniu sau cafeniu. Mineralele care întunecă nisipul sunt mult mai grele – nisipul de pe majoritatea plajelor ar cântări până la 60 kg pe metru cub când este uscat.


Grăunțele de nisip uscat și liber vor forma un morman cu un unghi de aproximativ 33 de grade, numit unghiul său de repaus. Unghiul de repaus este cel mai abrupt unghi la care un morman de grăunțe rămâne stabil, iar forța de frecare dintre fiecare grăunte determină acea stabilitate. Nisipul este mai stabil când este umed deoarece tensiunea superficială dintre apă și grăunțele de nisip poate menține mormanul de nisip vertical. Dar odată ce se usucă, mormanul se va prăbuși, deoarece nu mai există tensiune superficială.


Deci, dacă săpați o groapă în plajă, aceasta va rămâne stabilă atât timp cât nisipul rămâne umed. Odată ce se usucă, groapa se prăbușește.


Nisipul este instabil


Când nisipul care formează groapa se usucă sau cineva stă aproape de marginea gropii, adăugând greutate suplimentară, groapa de nisip se prăbușește, iar grăunțele grele umplu toate spațiile deschise din groapă. Acest lucru lasă nicio aerisire disponibilă pentru ca o persoană prinsă să respire.


În timp ce schiorii prinși în avalanșe pot forma o buză de aer cu mâinile lor deoarece zăpada este ușoară, acest lucru nu este valabil în cazul prăbușirii nisipului.


Salvarea cuiva dintr-o groapă de nisip prăbușită este foarte dificilă deoarece nisipul este atât greu, cât și instabil. Pe măsură ce salvatorii îndepărtează nisipul pentru a elibera victima, groapa va continua să se prăbușească sub greutatea salvatorilor și să se umple din nou cu nisip. Salvatorii au doar aproximativ trei până la cinci minute pentru a salva o persoană prinsă într-o groapă de nisip înainte de a se sufoca.


Profesioniștii, cum ar fi pompierii, vor plasa scânduri peste groapă atunci când salvează pe cineva dintr-o prăbușire de nisip. În acest fel, pot ajunge jos și folosi unelte pentru a îndepărta nisipul fără a pune nicio greutate direct pe marginea gropii.


Experții recomandă să nu săpați niciodată o groapă mai adâncă decât înălțimea genunchiului celei mai scunde persoane din grupul dumneavoastră – cu o adâncime maximă de 0,6 metri.


Pentru a salva pe cineva dintr-o groapă de nisip prăbușită, concentrați-vă pe expunerea gurii lor și îndepărtarea nisipului de deasupra pieptului lor. Dacă le expuneți gura, puteți administra respirație artificială în timp ce alți salvatori continuă să îi dezgropateze pieptul.


Prea mulți oameni aglomerând o salvare într-o groapă de nisip pot face mai mult rău decât bine. Doar doi sau trei salvatori ar trebui să lucreze în zona imediată a victimei în timp ce alții lucrează la îndepărtarea nisipului din zona mai largă de excavație, ceea ce face mai ușor pentru cei din centru să îndepărteze nisipul. Persoanele de pe perimetrul exterior pot îndepărta nisipul folosind orice este disponibil, de la găleți și lopeți până la scaune de plajă și plăci de bodyboard.


Studii de caz


Prăbușirea găurilor de nisip a dus la 31 de decese, majoritatea copii și 87% băieți, între 1997 și 2007 în SUA. În acea perioadă, 21 de alte persoane au fost implicate într-o prăbușire de groapă de nisip, dar au supraviețuit, deși multe au necesitat resuscitare cardio-pulmonară.


Victimele prăbușirii gropilor de nisip au avut vârste cuprinse între 3 și 21 de ani. Gropile aveau în general între 0,6 și 4,6 metri în diametru și între 0,6 și 3,7 metri adâncime. Săpatul, tunelarea, săritul și căderea în groapă au declanșat accidental prăbușirea.


Aceste prăbușiri se pot întâmpla brusc, în situații care nu par periculoase pentru majoritatea. La următoarea dumneavoastră vizită la plajă, asigurați-vă că fiți atenți la găurile în nisip și umpleți toate găurile cât mai repede posibil. Chiar și o groapă superficială poate răni pe cineva care se împiedică în ea.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!