Viena numită cel mai locuibil oraș din lume

Bogdan Chirea
0
VIENA

Sunt multe superlative pe care le-ai putea folosi pentru a descrie Viena; frumoasă, istorică, pitorească, cultă. Acum, poți adăuga un altul pe listă: consistentă.


Pentru al treilea an consecutiv, capitala austriacă a fost încoronată cel mai locuibil oraș din lume din cele 173 listate în Indexul Global al Locuibilității realizat anual de The Economist.


Cum sunt decise clasamentele?


Locuibilitatea este un concept subiectiv și, bineînțeles, Indexul Global al Locuibilității al The Economist nu este infailibil. Totuși, scorurile sunt determinate pe baza unor criterii.


Clasamentul fiecărui oraș este finalizat prin media scorurilor din 100 în cinci categorii diferite: stabilitate, cultură și mediu, educație, sănătate și infrastructură.


Printre cele cinci categorii largi sunt 30 de puncte de date și analize care ajută la informarea scorului în fiecare categorie.


Top 10 orașe cele mai locuibile în 2024


Viena, Austria


Viena a obținut scoruri de 100 în patru din cele cinci categorii în acest an, dar a fost marcată mai jos la categoria cultură și mediu, cu un scor de 93.5, din cauza lipsei de evenimente sportive majore. Totuși, punctajele maxime în majoritatea categoriilor au fost suficiente pentru a depăși Copenhaga.


Copenhaga, Danemarca


Danemarca este constant plasată ca a doua cea mai fericită țară din lume, iar capitala sa, Copenhaga, reține scoruri perfecte în stabilitate, educație și infrastructură.


Zurich, Elveția


Zurich a sărit de pe locul șase în 2023 pe locul trei în 2024, susținut de scoruri perfecte în sănătate și educație.


Melbourne, Australia


Melbourne a scăzut doar un loc în 2024, dar a fost afectat de probleme similare legate de costurile și disponibilitatea locuințelor. Sănătatea și educația au fost însă foarte bine cotate.


Geneva, Elveția


Geneva a urcat de pe locul șapte în 2023 pe locul cinci în 2024. Orașul a fost marcat ușor mai jos în oferta culturală.


Calgary, Canada


Calgary și-a îmbunătățit poziția în 2024, urcând două locuri și recuperând o parte din terenul pierdut de la poziția a treia din 2022. A fost unul dintre cele patru orașe din top 10 care au obținut 100 pentru stabilitate.


Sydney, Australia

Sydney a scăzut trei locuri în acest an din cauza deficitului de locuințe disponibile.


Vancouver, Canada

Vancouver a reușit să rămână în top, deși a alunecat două locuri. Locuințele au fost un factor semnificativ în acest declin.


Osaka, Japonia

Osaka este singurul oraș japonez și singurul oraș asiatic reprezentat în top 10. A obținut scoruri perfecte pentru stabilitate, sănătate și educație.


Auckland, Noua Zeelandă

Auckland a înregistrat a doua cea mai mare îmbunătățire în 2023, sărind 25 de locuri pentru a ajunge în top 10. A reușit să-și mențină poziția în 2024 cu scoruri consistent ridicate în toate cele cinci categorii și un perfect 100 pentru educație.


Schimbări și trenduri


Anumite orașe au avut schimbări semnificative în clasamente, atât în creșteri, cât și în scăderi. Europa de Vest rămâne cea mai locuibilă regiune din lume, deși scorul global al regiunii a scăzut din cauza instabilității crescânde în țări precum Germania și Irlanda. Europa de Est a înregistrat cea mai mare îmbunătățire datorită scorurilor mai mari în educație și sănătate.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!