A murit cea mai bătrână femeie din lume

Bogdan Chirea
0

Maria Branyas Morera, cea mai vârstnică persoană din lume, a murit la vârsta de 117 ani, a anunțat familia sa marți. Născută în Statele Unite și stabilită ulterior în Spania, Maria Branyas a trăit prin două războaie mondiale, Războiul Civil Spaniol, pandemia de gripă din 1918 și pandemia de COVID-19.


"Maria Branyas ne-a părăsit. A murit așa cum și-a dorit: în somn, liniștită și fără durere", a scris familia sa pe contul ei de pe rețeaua de socializare X. "O vom aminti mereu pentru sfaturile și bunătatea ei", au adăugat aceștia.


Branyas, care a trăit în ultimii 20 de ani la azilul Santa Maria del Tura din orașul Olot, în nord-estul Spaniei, a avertizat într-o postare recentă că se simțea "slăbită". "Timpul e aproape. Nu plângeți, nu-mi plac lacrimile. Și, mai presus de toate, nu suferiți pentru mine. Oriunde voi merge, voi fi fericită", a adăugat ea.


Guinness World Records a recunoscut oficial statutul lui Branyas ca fiind cea mai vârstnică persoană din lume în ianuarie 2023, după moartea călugăriței franceze Lucile Randon la vârsta de 118 ani.


După moartea lui Branyas, cea mai vârstnică persoană din lume este acum Tomiko Itooka din Japonia, născută pe 23 mai 1908, care are 116 ani, conform Grupului de Cercetare în Gerontologie din Statele Unite.


Branyas a contractat COVID-19 în 2020, la câteva săptămâni după ce a împlinit 113 ani, dar s-a recuperat complet. Fiica ei cea mai mică, Rosa Moret, a atribuit longevitatea mamei sale "geneticii". "Nu a fost niciodată la spital, nu și-a rupt niciodată vreun os, este bine, nu are dureri", a spus Moret într-un interviu din 2023 pentru televiziunea regională catalană.


Branyas și-a sărbătorit 116 ani în martie 2023 la reședința Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia, înconjurată de prieteni, fani și de fiica ei de 78 de ani, Rosa. Ea a vorbit cu luciditate despre copilăria sa și a fost impresionată de mesajele de felicitare primite de la numeroșii ei fani din întreaga lume. "Acest lucru îmi încălzește inima", a spus Branyas.


Născută pe 4 martie 1907 în California, la un an după ce părinții ei au emigrat în Statele Unite, Branyas și-a petrecut primii ani din viață în San Francisco. Opt ani mai târziu, familia a decis să se întoarcă în Spania, stabilindu-se în Catalonia. S-a căsătorit cu Joan Moret în 1931 și a avut trei copii, 11 nepoți și 13 strănepoți.


Ca toți oamenii, a avut parte atât de triumfuri, cât și de tragedii. Printre acestea, pierderea tatălui ei în timpul călătoriei de întoarcere din Statele Unite către Spania, din cauza tuberculozei pulmonare.


Cu toate acestea, Branyas a sfătuit mereu pe cei care o urmăreau pe rețelele sociale: "Nu deveniți niciodată o persoană amară, indiferent de circumstanțe."

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!