Cât câștigă angajații din sistemul privat de învățământ

Bogdan Chirea
0

În prezent, în sectorul de educație sunt disponibile peste 700 de locuri de muncă, cei mai mulți angajatori căutând candidați pentru pozițiile de educator, învățător, profesor de limbi străine sau asistent medical. Numărul mare de grădinițe, școli private și instituții de tip before & after school deschise în ultimii ani generează anual peste 7.000 de locuri de muncă și atrage 350.000 de aplicări.


„În orașele mari, s-a dezvoltat o piață competitivă în acest domeniu, inclusiv din punct de vedere salarial, datorită creșterii numărului de instituții de acest tip, în contrast cu numărul insuficient de candidați eligibili. Este un sector în care retenția de personal este crucială, astfel că angajatorii sunt foarte atenți la pachetele de beneficii oferite. De exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge până la 40 pe an, un beneficiu suplimentar care se adaugă altora, precum bonuri de masă și cursuri de formare și certificare profesională”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.


Salariile variază semnificativ în funcție de poziție și experiență. Un educator dintr-o grădiniță privată din București poate câștiga între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator primește între 3.500 și 4.000 de lei. Asistenții medicali din grădinițele private câștigă, în medie, 3.500 de lei net lunar, iar un psiholog poate ajunge la 4.000 de lei. Salariile sunt influențate de experiența și certificările profesionale ale candidaților, cele mai mari fiind în București. În orașele mai mici, salariile sunt cu aproximativ 25% mai mici decât în Capitală.


În cazul școlilor private, salariile variază în funcție de ciclul de învățământ. Conform Salario, comparatorul salarial eJobs, un învățător debutant câștigă aproximativ 4.000 de lei pe lună, iar cei cu peste 5 ani de experiență pot depăși 5.000 de lei. Un profesor din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime și de specializare. „Chiar dacă aceste joburi sunt destinate atât candidaților entry-level, cât și celor cu experiență, angajatorii au cerințe specifice, precum studii universitare absolvite sau în curs de absolvire, studii psihopedagogice și soft skills necesare lucrului cu copiii, cum ar fi empatia, abilități bune de comunicare cu copiii și părinții, și răbdare”, detaliază Roxana Drăghici.


În sistemul de învățământ de stat, salariul de bază al unui învățător este de 3.900 de lei net, iar al unui profesor este de 4.000 de lei, conform grilelor de salarizare de la 1 iunie 2024. Aceste salarii pot fi completate de diferite sporuri, precum indemnizația de dirigenție, gradația de merit, sporul de doctorat sau sporurile pentru predarea în zone izolate.


În prezent, pe eJobs.ro sunt disponibile 23.000 de locuri de muncă, dintre care aproximativ 700 aparțin sectorului educațional. Peste 70% dintre aplicări pentru aceste posturi provin de la candidați din segmentul entry și mid-level, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!