Melbourne interzice închirierea trotinetelor electrice

Bogdan Chirea
0

Orașul Melbourne a devenit cel mai recent oraș important care interzice închirierea trotinetelor electrice pe străzile sale, invocând creșterea numărului de accidente și plângerile legate de haosul provocat pe trotuare și drumuri. 


Această decizie vine în urma unui vot al consiliului orașului de a încheia contractele cu operatorii de trotinete electrice Lime și Neuron, oferindu-le un termen de 30 de zile pentru a-și retrage vehiculele.


Primarul orașului Melbourne, Nicolas Reece, a declarat într-o conferință de presă că această decizie reprezintă o oportunitate de a "opri haosul" și de a face orașul din nou sigur. „Am auzit în ultimele zile de la locuitori, comercianți și vizitatori ai Melbourne-ului care ne rugau să încheiem acest proces pentru a readuce siguranța în orașul nostru”, a spus Reece.


Melbourne a început să permită trotinetele electrice în 2022, în cadrul unui program pilot de doi ani, promovat de guvernul statului Victoria ca fiind o modalitate accesibilă, prietenoasă cu mediul și rentabilă de a călători. În ultimii ani, în medie, s-au înregistrat 6.800 de călătorii zilnice pe trotinete electrice, conform unui raport municipal. În plus, acest mod de transport a contribuit la reducerea emisiilor de carbon ale orașului cu peste 400 de tone în doi ani și jumătate.


Cu toate acestea, popularitatea trotinetelor electrice a adus și o creștere a numărului de accidente. Spitalul Regal din Melbourne a raportat 256 de accidente legate de trotinetele electrice în decembrie 2023, inclusiv un incident fatal, solicitând îmbunătățirea măsurilor de siguranță.


Cu toate acestea, premierul statului Victoria, Jacinta Allan, a sugerat că statul ar putea interveni în această decizie a orașului, ceea ce indică faptul că dezbaterea pe acest subiect nu se va încheia prea curând.


Interdicții globale


Melbourne nu este singurul oraș major care își reconsideră poziția față de trotinetele electrice. Paris, care era unul dintre orașele europene cele mai favorabile acestor vehicule, a votat pentru interzicerea lor în 2023. Copenhaga le-a interzis în 2020, dar le-a reintrodus anul următor cu reguli stricte. Barcelona a impus interdicții parțiale în zonele istorice din 2016, iar Londra permite utilizarea trotinetelor doar în cadrul unor programe pilot publice. Roma a implementat, de asemenea, reguli noi în 2022 pentru a reduce impactul acestora asupra publicului.


Trotinetele electrice și controversele


În luna aceasta, pericolele asociate cu utilizarea trotinetelor electrice sub influența alcoolului au fost subliniate în Seul, unde vedeta K-pop Suga a cerut scuze public după ce a fost surprins conducând o trotinetă electrică în stare de ebrietate. Cântărețul a fost amendat și i-a fost suspendat permisul, după ce a recunoscut că a încălcat Legea privind traficul rutier.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!