Militarii români și spanioli protejează spațiul aerian al flancului sud-estic al NATO

Bogdan Chirea
0

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 6 august, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole. Aceștia au fost dislocați în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită în comun cu Forțele Aeriene Române.


Discursul Ministrului Angel Tîlvăr

În alocuțiunea sa, ministrul Tîlvăr a subliniat importanța participării militarilor spanioli, considerând-o o dovadă de coeziune și solidaritate aliată. El a afirmat că această colaborare reflectă „hotărârea colectivă a membrilor Alianței Nord Atlantice de a consolida capacitatea de reacție și de descurajare a NATO la Marea Neagră”.


„Trebuie să fim flexibili la schimbările din situația de securitate cu care se confruntă Alianța și trebuie să transmitem publicului un mesaj puternic și fără echivoc: lucrăm împreună sub umbrela celei mai mari alianțe din domeniul apărării, pentru a proteja spațiul aerian al flancului sud-estic al NATO, o regiune cu arhitectură de securitate complexă, în special după declanșarea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022. Rămânem vigilenți și suntem solidari pentru a răspunde noilor provocări de securitate”, a declarat ministrul Tîlvăr. În încheiere, acesta le-a urat succes militarilor în executarea misiunilor viitoare pentru asigurarea securității spațiului aerian al Alianței Nord Atlantice.


Participanți la Ceremonie

La ceremonie au participat și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, reprezentanți ai Ambasadei Spaniei în România, ai Centrului NATO de Operații Aeriene (CAOC) Torrejon și ai Forțelor Aeriene Spaniole, precum și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române.


Detalii despre Detașamentul Spaniol

Detașamentul spaniol este compus din aproximativ 150 de militari, inclusiv piloți și personal tehnic, și opt aeronave F-18 Hornet. În următoarele patru luni, aceștia vor executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.


Importanța Misiunilor de Poliție Aeriană Întărită

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Spaniole.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!