Recomandare carte: „Căsătorie din dragoste” de Monica Ali

Bogdan Chirea
0

Monica Ali, autoarea a cinci bestsellere traduse în 26 de limbi, dintre care unul („Brick Lane”) a fost transformat într-un film câștigător al premiului BAFTA, lansează noul ei roman, Căsătorie din dragoste, după o pauză de peste 10 ani. 


În această perioadă, scriitoarea cu origini britanice și bengaleze s-a confruntat cu un blocaj creativ și o lipsă de încredere în sine, greu de depășit. Succesul primelor sale patru romane, inclusiv o nominalizare pe lista scurtă a Booker Prize, a fost copleșitor. 


Romanul Căsătorie din dragoste, publicat de Editura Trei, a apărut cu dificultate, dar a meritat așteptarea. Criticii au fost plini de laude, iar cartea a devenit bestseller *Sunday Times* la doar câteva zile de la lansare.


Acest roman, o explorare amuzantă a peisajului multicultural al societății britanice contemporane, abordează teme relevante pentru toată lumea. Cu o scriitură elegantă, satirică și amuzantă, dar și cu pasaje pline de empatie care descriu profunzimea psihologică a personajelor, Monica Ali spune o poveste de dragoste atipică ce are loc în Londra zilelor noastre. 


Romanul începe cu ceea ce în alte cărți ar fi finalul fericit: Yasmin Ghorami, o tânără de 26 de ani de origine bengaleză, care se pregătește să devină medic specialist în geriatrie, este pe cale să se căsătorească cu Joe Sangster, colegul ei medic. Ambele familii așteaptă cu nerăbdare uniunea lor, dar când se întâlnesc pentru a planifica nunta, lucrurile iau o turnură neașteptată. Interacțiunea dintre o familie musulmană tradiționalistă și una liberală și atee, cu valori total opuse, este asemenea unei coliziuni între două trenuri de mare viteză. Viețile tuturor sunt răsturnate, iar aparențele se prăbușesc, expunând o nouă realitate surprinzătoare pentru fiecare dintre ei.


Monica Ali creează o galerie de personaje memorabile și conturează rutinele vieții lor cotidiene. Apoi, acest univers se prăbușește și un altul nou își face loc. Nunta lui Yasmin și Joe ar fi trebuit să fie marele eveniment, o căsătorie din dragoste, după modelul celei a părinților ei — Shaokat și Anisah. Însă întâlnirea celor două familii declanșează o serie de evenimente cu consecințe imprevizibile.


Dragoste, sex, credință, familie și crize de identitate!


Monica Ali descrie atmosfera din familia bengaleză încă de la primele pagini ale cărții: „În casa Ghorami nu se vorbea niciodată despre sex. Dacă televizorul era deschis și o scenă de sărut cu limba amenința căminul cast și cu miros de cardamom, i se punea repede capăt printr-o atingere a cutiei negre. Când lui Yasmin îi venise prima dată ciclul, mama ei îi înmânase pe furiș un pachet de tampoane Kotex Saxi și îi șoptise să nu se atingă de Coran. Asta o nedumerise, pentru că Yasmin oricum nu se atingea de Coran decât la îndemnul mamei sale”.


În contrast total, mama lui Joe, Harriet Sangster, este lipsită de inhibiții și extrem de liberală. Este cunoscută nu doar pentru articolele și cărțile sale feministe, ci și pentru o fotografie de copertă care o înfățișează goală, cu o atitudine provocatoare. Cu siguranță, Anisah, mama lui Yasmin, nu va putea face față unei asemenea personalități! 


Dar evoluția cărții este greu de prevăzut. Monica Ali aduce fiecare personaj la limita unei crize existențiale, care îi determină să își pună întrebări fundamentale despre viață. Cu un talent narativ remarcabil, autoarea creează portrete memorabile folosind doar câteva trăsături. Tatăl lui Yasmin, Shaokat, este un bengalez care și-a construit cariera de medic prin propriile forțe, un bărbat controlat și dedicat familiei sale. Anisah este o casnică fericită în micul ei univers, Harriet este o femeie puternică și neconvențională, iar Yasmin și Joe sunt un cuplu tânăr, nerăbdător să își construiască o viață împreună.


Apoi, Ali pătrunde dincolo de aparențe, explorând lumile interioare ale personajelor, unde ies la suprafață experiențe traumatizante, relații ilicite, revelații surprinzătoare și iubiri neconvenționale. Cartea ridică întrebarea: este chiar atât de greu să construiești o căsătorie din dragoste? Condiția de bază este să cunoști și să accepți adevărul despre tine și cei din jurul tău — acesta pare să fie mesajul central al romanului apreciat al Monicăi Ali.


O luptă intensă pentru drepturile de ecranizare ale romanului! BBC câștigă și îl transformă într-un serial


Companiile de producție nu au pierdut timpul în a transforma romanul Căsătorie din dragoste într-un serial. Monica Ali a scris pe site-ul ei că a fost o adevărată competiție la licitația pentru drepturi, ceea ce este de înțeles, având în vedere cât de potrivit este romanul pentru a inspira o serie TV. New Pictures a câștigat licitația și lucrează acum cu BBC la noua producție, în care Monica Ali va fi implicată ca scenarist.


Un aspect surprinzător al romanului Căsătorie din dragoste este lipsa personajelor „pozitive”. La prima vedere, multe dintre ele par a se potrivi acestui tipar. Dar, pe măsură ce intrăm mai adânc în universul lor interior, descoperim acțiuni meschine, trădări și multe alte comportamente umane imperfecte. Cu toate acestea, cititorii nu pot să nu se simtă atașați de ele. Acesta este unul dintre marile talente ale Monicăi Ali.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!