Săptămâna Mare/Holy Week își continuă traseul internațional de succes

Bogdan Chirea
0

Singurul film românesc selectat la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, „Săptămâna Mare/Holy Week”, își continuă cu succes traseul festivalier internațional. 


După premiera mondială din Secțiunea Forum, filmul a fost prezentat la GoEast Film Festival din Germania și la New Horizons Film Festival din Polonia. Recent, la Festivalul de Film de la Sarajevo, actorul Doru Bem a câștigat premiul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor, datorită interpretării sale remarcabile în rolul lui Leiba, personajul principal.


În România, „Săptămâna Mare/Holy Week” a avut avanpremiere la mai multe festivaluri, inclusiv Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Serile Filmului Românesc (Iași), Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul (Sfântu Gheorghe), Festivalul Ceau, Cinema! (Timișoara) și Câmpulung Film Fest.

Următorul pas pentru film este participarea la Zilele Filmului Românesc de la Chișinău în septembrie, apoi la Rio de Janeiro Int’l Film Festival în octombrie și la Festivalul Internațional de Film de la Seattle în noiembrie.


„Săptămâna Mare/Holy Week” este o adaptare liberă a nuvelei „O făclie de Paște” (1889) de Ion Luca Caragiale și plasează povestea în România de la începutul anilor 1900. Filmul explorează relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și servitorul său, Gheorghe, într-un context antisemit în satul românesc. Amenințarea violentă a lui Gheorghe de a se răzbuna în noaptea de Paști îl tulbură pe Leiba, transformându-l din victimă în agresor pe măsură ce tulburările sale psihologice cresc.


Regizorul Andrei Cohn, cunoscut pentru filmele „Acasă la tata/Back home” și „Arest”, a declarat că filmul său nu urmărește să concureze cu istoria sau să îndrepte greșelile istorice. În schimb, el explorează modul în care oamenii fac față vieții dintr-o perspectivă existențialistă, sperând să provoace îndoieli și întrebări în rândul publicului.


Produs de Mandragora în colaborare cu Bord Cadre Films din Elveția, filmul este realizat după un scenariu scris de Andrei Cohn. Echipa de producție include nume precum Andrei Butică (imagine), Dana Bunescu și Andrei Iancu (montaj), Cristian Niculescu (scenografie), Viorica Petrovici (costume), Daniel Soare și Petre Osman (sunet), iar Anca Puiu este producătorul filmului.


Din distribuția filmului fac parte Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheş, Mario Dinu, Ana Ciontea, Cristina Flutur, Iulian Postelnicu, Puiu Mircea Lăscuș, Tibor Pallfy, Erdei Gábor, Mihaela Sîrbu și Bogdan Farcaș.

Distribuit în România de Iadasarecasa, cu sprijinul Vertical Advertising & PR, „Săptămâna Mare/Holy Week” va putea fi vizionat în cinematografele din toată țara începând cu 25 octombrie.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!