Șapte noi situri captivante din Patrimoniul Mondial UNESCO

Bogdan Chirea
0

Iată șapte noi situri captivante din Patrimoniul Mondial UNESCO pe care să le explorezi. În prezent, există 1.223 de situri din Patrimoniul Mondial UNESCO în întreaga lume, de la Marile Piramide din Giza până la Insula Paștelui și Sala Independenței din Philadelphia. 

Aceste repere au o importanță culturală, istorică sau științifică, iar desemnarea ca sit UNESCO oferă un nivel de protecție pentru a asigura păstrarea acestor minunății pentru generațiile viitoare. Pentru 2024, UNESCO a acordat statutul de sit al Patrimoniului Mondial pentru 24 de noi locații, inclusiv aceste șapte locuri remarcabile.


1. Axa Centrală din Beijing, China


Axa Centrală traversează Beijingul de la nord la sud, prezentând palate imperiale, grădini și clădiri ceremoniale și publice datând din timpul dinastiei Yuan din secolul al XIII-lea. Aceste structuri "atestă evoluția orașului" și reflectă "sistemul dinastic imperial și tradițiile de planificare urbană din China", conform UNESCO. Zonele mai moderne ale Axa Centrală includ construcții din dinastiile Ming și Qing.


2. Dacia, România


În timpul Imperiului Roman, Limesul Dacic a format "cea mai lungă și complexă frontieră terestră" din orice provincie romană din Europa, potrivit National Geographic. La nord de râul Dunărea, aceste 277 de forturi auxiliare, ziduri, turnuri de veghe și fortărețe legiunare traversează 16 județe, formând o "rețea de situri cu un aspect misterios" care "stau mărturie pentru rolul strategic pe care l-a jucat Dacia odinioară".


3. Orașul Istoric și Situl Arheologic Gedi, Kenya


Timp de secole, Gedi a fost unul dintre cele mai importante orașe swahili de pe coasta de est a Africii, cu o mare moschee, un palat, case bine construite și o infrastructură impresionantă, inclusiv un sistem de gestionare a apei. Experții cred că Gedi a fost fondat în secolul al XIII-lea, probabil reconstruit în secolul al XV-lea, în perioada sa cea mai prosperă, și apoi abandonat definitiv la începutul secolului al XVII-lea. Nimeni nu știe sigur de ce a fost părăsit Gedi, speculațiile incluzând o epidemie sau un atac portughez.


4. Parcul Național Lencóis Maranhenses, Brazilia


Dunele de nisip alb și lagunele de apă dulce de culoare smarald și safir din Parcul Național Lencóis Maranhenses creează un peisaj de-a dreptul supranatural în nord-estul Braziliei. Vânturile modelează dunele, iar atunci când plouă, lagunele își schimbă forma, adâncimea, dimensiunea și chiar culoarea. Peste 110 specii de păsări și 42 de specii de reptile trăiesc în parc, alături de ibisul roșu, vidra neotropicală, oncilla și lamantinul din Antilele Mici, specii amenințate.


5. Situri ale Moștenirii lui Nelson Mandela, Africa de Sud


În aceste 14 situri care reprezintă "drepturile omului, eliberarea și reconcilierea", vizitatorii pot urma pașii lui Nelson Mandela și ai altor activiști anti-apartheid. Locațiile includ Universitatea Fort Hare, unde a studiat Mandela, și satul Mqhekezweni, unde și-a început activitatea politică. Locul masacrului de la Sharpeville este o oprire sumbră, un loc de amintire pentru cei 69 de protestatari negri uciși aici în 1960, în timp ce protestau împotriva legilor de segregare.


6. Ansamblul Rezidențial Schwerin, Germania


Aproape 40 de clădiri elegante formează ansamblul, cu Castelul Schwerin, fostul sediu al marelui duce, fiind cea mai opulentă dintre ele. Plin de parcuri și lacuri ornamentale, majoritatea structurilor din Schwerin au fost construite în secolul al XIX-lea, când orașul era capitala Marelui Ducat de Mecklenburg-Schwerin. Stilurile arhitecturale includ neo-baroc, neo-clasic și neo-renascentist, cu accente de Renaștere italiană.


7. Umm Al-Jimal, Iordania


Ruinele Umm Al-Jimal de lângă granița iordaniano-siriană reflectă "arhitectura urbană nepretențioasă", spune Lonely Planet, iar clădirile oferă "o perspectivă fascinantă asupra vieții rurale din perioada romană, bizantină și începutul perioadei islamice". Această așezare rurală a funcționat în principal din secolul al V-lea până la sfârșitul secolului al VIII-lea, dar arheologii au descoperit structuri datând din secolul I. Deși nu se știe prea multe despre acele vremuri timpurii în Umm Al-Jimal, cercetătorii au putut studia situl mai bine decât altele din regiune, deoarece a fost "rareori jefuit sau vandalizat, ceea ce a lăsat intactă o mare parte din aspectul său original", conform Lonely Planet.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!