Scandal pe lansarea rachetelor antigrindină

Bogdan Chirea
0

Clubul Viticultorilor Români (CVR) a adresat un apel autorităților române pentru respectarea legislației naționale referitoare la lansarea de rachete antigrindină, în contextul unei solicitări venite din partea unor fermieri și producători agricoli din județul Prahova de a opri aceste acțiuni. CVR atrage atenția că inițiativa fermierilor prahoveni nu reprezintă toate sectoarele agricole.


Antreprenorii din sectorul vitivinicol din zonă susțin activitatea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), subliniind că acțiunile acesteia ajută la combaterea fenomenelor meteo extreme și contribuie la o creștere a precipitațiilor de până la 20%.


CVR avertizează că oprirea lansării de rachete antigrindină ar putea afecta grav producția de vie și vin, având în vedere intensificarea fenomenelor meteo extreme, precum grindina. Organizația subliniază că solicitarea fermierilor din Prahova contravine legislației în vigoare, incluzând legea 173/2008, HG 601/2009 și HG 256/2010, și a cerut ferm respectarea acestor reglementări în corespondența transmisă autorităților.


Pentru a spori gradul de informare despre activitatea tehnică a AASNACP, CVR propune un proiect pilot în care reprezentanții instituției să ofere prezentări tehnice explicative despre intervențiile active în atmosferă. Proiectul ar putea fi implementat în zonele Prahova și Vrancea, urmând să fie extins la nivel național în funcție de rezultate.


Clubul Viticultorilor Români este o organizație dedicată sprijinirii intereselor antreprenorilor mici și mijlocii din sectorul vitivinicol, promovând politici și reglementări echitabile în domeniu.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!