Șeful ONU lansează un SOS: creșterea nivelului mării în Pacific depășește media globală

Bogdan Chirea
0

O „catastrofă mondială” amenință Insulele Pacificului, iar lumea trebuie să răspundă la impacturile devastatoare și fără precedent ale creșterii nivelului mării „înainte de a fi prea târziu,” a avertizat șeful Organizației Națiunilor Unite.


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel global – „Salvați mările noastre” – din Tonga, o națiune insulară din Pacific, cerând lumii să „crească masiv finanțarea și sprijinul pentru țările vulnerabile” care se află în pericol grav din cauza crizei climatice cauzate de om.


„Oceanul se revarsă,” a spus Guterres. „Aceasta este o situație nebunească: Creșterea nivelului mării este o criză creată în întregime de umanitate. O criză care va atinge în curând o scară aproape de neimaginat, fără nicio barcă de salvare care să ne aducă înapoi în siguranță.”


Avertismentul grav al lui Guterres a fost făcut în cadrul unei întâlniri a Forumului Insulelor din Pacific în capitala tongană Nukuʻalofa și a coincis cu publicarea a două rapoarte ONU care detaliază cum criza climatică accelerează schimbările dezastruoase ale oceanelor.


Temperaturile de la suprafața mării în Pacificul de Sud-Vest au crescut de trei ori mai rapid decât media globală din 1980, potrivit raportului „Starea Climei” al Organizației Meteorologice Mondiale.


În plus, nivelul mării în regiune a crescut aproape de două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani, a constatat raportul.


În aceeași perioadă, raportul a menționat că valurile de căldură marină s-au dublat ca frecvență și au devenit mai intense și mai persistente.


Oceanele au absorbit 90% din încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili de către oameni, care eliberează poluare ce captează căldura, a spus raportul.


Această încălzire a oceanului contribuie la creșterea nivelului mării, deoarece apa se dilată când se încălzește, iar topirea calotelor glaciare și a ghețarilor adaugă la volum. 


Cei mai vulnerabili


Insulele Pacificului sunt lovite mai puternic decât majoritatea, suferind de un „triplu impact” de încălzire a oceanului, creșterea nivelului mării și acidificare, care dăunează ecosistemelor, afectează culturile, contaminează sursele de apă dulce și distruge mijloacele de trai.


Inundațiile și furtunile tropicale, tot mai intense, devastează deja insulele. Raportul a menționat că în 2023, 34 de evenimente „hidrometeorologice periculoase,” majoritatea cauzate de furtuni sau inundații, au dus la peste 200 de decese și au afectat 25 de milioane de oameni din regiune.


Oceanul „trece prin schimbări care vor fi ireversibile pentru secole de acum încolo,” a declarat secretarul general al OMM, Celeste Saulo.


„Activitățile umane au slăbit capacitatea oceanului de a ne susține și proteja și – prin creșterea nivelului mării – transformă un prieten de o viață într-o amenințare în creștere.”


Într-un al doilea raport publicat marți, echipa de acțiune climatică a ONU a declarat că criza climatică și creșterea nivelului mării „nu mai sunt amenințări îndepărtate,” în special pentru Pacific.


Insulele Pacificului reprezintă doar 0,02% din emisiile globale, dar sunt „expuse în mod unic,” a spus Guterres.


„Aceasta este o regiune cu o altitudine medie de doar 1 până la 2 metri deasupra nivelului mării, unde aproximativ 90% din oameni locuiesc la mai puțin de 5 kilometri de coastă și unde jumătate din infrastructură se află la 500 de metri de mare,” a spus el.


Dacă lumea continuă pe calea încălzirii la 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, Insulele Pacificului se pot aștepta la cel puțin încă 15 centimetri de creștere a nivelului mării până în 2050 și la mai mult de 30 de zile de inundații costiere pe an, a constatat raportul.


În 2021, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice a concluzionat că este „inechivoc” că oamenii au cauzat criza climatică și că „schimbări extinse și rapide” au avut deja loc, unele dintre ele fiind ireversibile.


Raportul de marți a afirmat că „cercetările emergente asupra punctelor critice climatice și a dinamicii calotelor de gheață provoacă îngrijorare printre oamenii de știință că viitoarea creștere a nivelului mării ar putea fi mult mai mare și să apară mai devreme decât se credea anterior.”


Deși Insulele Pacificului se confruntă cu impacturi „severe și disproporționate” din cauza creșterii nivelului mării, este o problemă globală care prezintă „riscuri majore pentru siguranța, securitatea și sustenabilitatea multor insule joase, megapolisuri de coastă dens populate, delte agricole tropicale mari și comunități arctice,” au spus liderii climatici.


Ambele rapoarte solicită liderilor globali să îmbunătățească sistemele de avertizare timpurie pentru comunitățile vulnerabile, să crească semnificativ finanțarea pentru reziliență și adaptare și să facă reduceri profunde, rapide și imediate ale emisiilor pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius – un prag critic pe care liderii mondiali au convenit că încălzirea ar trebui să rămână sub el pentru a evita impacturile climatice catastrofale.


„Mările în creștere vin pentru toți,” a spus Guterres.


„Lumea trebuie să privească către Pacific și să asculte știința… dacă salvăm Pacificul, ne salvăm și pe noi.”

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!