Studiu eJobs: Principalele Puncte Forte și Slabe ale Candidaților în Fața Angajatorilor

Bogdan Chirea
0

Un nou studiu realizat de eJobs scoate în evidență percepțiile candidaților legate de punctele lor forte și slabe atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă. 


Potrivit sondajului, experiența profesională este considerată de majoritatea respondenților drept principalul lor atu în fața unui angajator. Astfel, 55,1% dintre participanți au pus experiența pe primul loc, urmată, la o distanță semnificativă, de carismă (8,4%). Alte calități pe care candidații le consideră avantaje includ flexibilitatea, inteligența emoțională, creativitatea și studiile absolvite.


„Mulți candidați întâmpină dificultăți în autoevaluarea propriilor competențe, ceea ce le poate îngreuna obținerea unui job. Unii dintre aceștia spun că nu cunosc exact ce așteptări au angajatorii, ceea ce face dificilă identificarea calităților care i-ar putea ajuta în procesul de angajare”, explică Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs.ro.


Pe de altă parte, candidații recunosc că lipsa fluentă a unei limbi străine (35,5%), încrederea scăzută în sine (28,4%) și absența unei specializări de nișă (23,9%) sunt principalele lor puncte slabe. De asemenea, 17,4% simt că le lipsesc competențele digitale, în timp ce 12,5% nu știu cum să gestioneze echipe, iar 11,3% au lacune în ceea ce privește flexibilitatea și inteligența emoțională.


În mod interesant, doar 4% dintre respondenți consideră că lipsa de experiență ar putea reprezenta un obstacol în obținerea unui loc de muncă, ceea ce arată o schimbare de percepție față de anii anteriori. Candidații sunt tot mai conștienți că abilitățile precum cele digitale, creativitatea și flexibilitatea pot compensa lipsa experienței.


Candidații sunt, de asemenea, conștienți de faptul că angajatorii pun un accent din ce în ce mai mare pe competențele digitale. Aproximativ 32% dintre respondenți cred că angajatorii caută, în principal, persoane flexibile, dispuse să învețe și să se adapteze, în timp ce 29,7% consideră că vorbirea fluentă a unei limbi străine este crucială.


„Pe măsură ce devin conștienți de discrepanțele dintre abilitățile lor și cerințele angajatorilor, 47% dintre respondenți plănuiesc să urmeze cursuri sau programe specializate pentru a-și îmbunătăți competențele. Totuși, 35% ar face acest lucru doar dacă ar fi gratuite sau sponsorizate de angajator, iar 7% sunt încă indeciși”, adaugă Ana Călugăru.

Sondajul mai arată că aproape jumătate dintre participanți (47,6%) sunt activ în căutarea unui nou loc de muncă, în timp ce 38,8% sunt deschiși să aplice dacă apare o oportunitate mai bună. Doar 13,5% nu au planuri de a-și schimba locul de muncă în viitorul apropiat.


Acest sondaj a fost realizat în perioada iulie-august 2024, pe un eșantion de 700 de respondenți.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!