Viasat History difuzează un documentar despre asasinarea împărătesei Sisi, bazat pe noi documente de arhivă

Bogdan Chirea
0

Viasat History aduce în premieră documentarul „Sisi: Asasinarea unei împărătese”, care explorează circumstanțele tragice ale morții împărătesei Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută sub numele de Sisi, soția împăratului Franz Joseph al Austriei. Programul se bazează pe documente de arhivă, manifeste, corespondența personală și dosarele ceremoniale ale familiei imperiale, pentru a oferi o imagine detaliată a evenimentelor care au dus la uciderea împărătesei.


Împărăteasa Sisi a fost victima unui atentat politic la Geneva, pe 10 septembrie 1898, când anarhistul italian Luigi Lucheni a înjunghiat-o în inimă cu o pilă ascuțită. Ținta inițială a lui Lucheni fusese prințul Henric de Orleans, moștenitorul tronului Franței, dar acesta și-a anulat vizita la Geneva, astfel încât împărăteasa a devenit ținta atacului. „Ce mi s-a întâmplat?” au fost ultimele cuvinte rostite de Sisi înainte de a-și pierde viața.


Documentarul va fi difuzat vineri, 30 august, la ora 22:00, și va oferi o perspectivă asupra detaliilor mai puțin cunoscute ale asasinatului și impactului său asupra Europei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Filmul prezintă și mărturii inedite despre momentul fatidic: cum, în ciuda faptului că era incognito, toată lumea știa de prezența împărătesei la Geneva, și cum a fost avertizată în prealabil despre pericolul reprezentat de anarhiști. Documentarul poate fi urmarit in reluare și pe 2 septembrie.


Printre revelațiile documentarului se numără și faptul că atacul lui Lucheni nu a fost imediat observat de însoțitorii împărătesei, iar viața ei ar fi fost greu de salvat chiar și cu tehnologia medicală modernă. Detalii despre planurile de asasinat ce vizau alți membri ai familiei regale, precum și reacția întregii monarhii austriece la moartea ei sunt, de asemenea, explorate.

Documentarul „Sisi: Asasinarea unei împărătese” oferă o analiză detaliată a unui moment crucial din istoria imperiului Austro-Ungar, care a marcat începutul confruntării cu anarhismul politic în Europa și continuă să fascineze publicul de astăzi.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!