Ziar despre tragedia Titanicului, descoperit într-un dulap după 112 ani

Bogdan Chirea
0

Un ziar ce ilustrează așteptarea agonizantă a familiilor celor aflați la bordul Titanicului a fost descoperit în spatele unui dulap din Anglia, după mai bine de un secol. Tragedia, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți când vasul s-a scufundat în aprilie 1912, este surprinsă în mod emoționant în imaginile din ziarul vechi de 112 ani.


Datat 20 aprilie 1912, prima pagină a ziarului britanic *The Daily Mirror* arată două femei în Southampton – orașul-port englez de unde a plecat Titanic – așteptând să fie afișată o listă cu supraviețuitori. Titlul principal spune: „Una dintre miile de tragedii care au făcut din epava Titanicului cea mai îngrozitoare din istoria lumii”.


Când RMS Titanic a plecat în călătoria sa inaugurală pe 10 aprilie 1912, era cel mai mare vas de pasageri aflat în serviciu și considerat „de nescufundat”. Doar patru zile mai târziu, călătoria Titanicului s-a transformat într-o tragedie internațională când vasul a lovit un aisberg în Atlanticul de Nord la ora 23:40, pe 14 aprilie. Vasul, care s-a scufundat în mai puțin de trei ore, nu avea suficiente bărci de salvare pentru cei aproximativ 2.220 de oameni aflați la bord.


Ziarul a fost descoperit într-un dulap în timpul unei eliberări de casă efectuate de licitatorii de la Hansons, unde se crede că a fost păstrat timp de mai bine de un secol. Prima pagină a ziarului spune: „Din cei 903 membri ai echipajului Titanicului, doar 210 au fost salvați. Aceasta înseamnă tragedie după tragedie pentru Southampton, unde majoritatea bărbaților locuiau, deoarece prin această catastrofă teribilă mamele au fost lipsite de fii, soțiile de soți și fetele tinere de iubiți.


„Ieri a fost o zi îngrozitoare în istoria orașului, deși a pus capăt tuturor speranțelor. O listă a celor salvați a fost afișată în fața birourilor White Star, iar mamele și soțiile care sperau împotriva speranței au citit cu nerăbdare numele, doar pentru a-și vedea cele mai mari temeri confirmate.


„Pentru unii, desigur, lista a conținut vești minunate, dar aceștia și-au înăbușit bucuria în fața durerii îngrozitoare a prietenilor și vecinilor lor.”


În interior, ziarul se deschide cu o pagină dublă ce prezintă o galerie de imagini ale celor care erau la bord. Charles Hanson, proprietarul casei de licitații Hansons, a declarat într-un comunicat pe site-ul firmei că ziarul a fost descoperit în timpul unei „eliberări de casă” la o proprietate din orașul Lichfield din Staffordshire.


„Ziarul a fost găsit datorită bunicii clientei noastre în vârstă,” a spus Hanson. „Ea păstra ziare ce marcau evenimente majore, cum ar fi încoronarea regelui George al V-lea în 1911, precum și scufundarea Titanicului.”


Hanson a descris ziarul, care s-a vândut pentru 34 de lire sterline (aproximativ 45 de dolari) săptămâna aceasta, ca fiind „o piesă valoroasă de istorie socială”, adăugând: „Această descoperire ne reamintește de numeroasele familii și prieteni îndoliați, de mamele, tații și soțiile îndurerate.”

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!