Zitec a încheiat un nou parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Bogdan Chirea
0

Zitec, partener Google Cloud și un lider în IT și soluții de transformare digitală din România, își extinde portofoliul de clienți printr-o nouă colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ în eforturile comune de a accelera digitalizarea sectorului public și de a promova soluții inovatoare pentru protecția mediului.


Parteneriatul dintre Zitec și MMAP este o continuare a unui proiect pilot lansat în toamna anului trecut, care a implicat analiza avansată a datelor din aplicația SUMAL 2.0 pentru luna noiembrie 2023. 


În cadrul acestui pilot, au fost procesate 400.684 avize de transport și 1,6 milioane de fotografii în doar trei zile, folosind tehnologii de ultimă generație de la Google. Fără ajutorul tehnologiei, acest proces ar fi necesitat o echipă de 125 de persoane și o durată de zece ori mai mare. 


Ca rezultat al acestui pilot, au fost aplicate amenzi în valoare de 3,84 milioane lei și au fost confiscați 1038 mc de lemn, evaluat la 281.000 lei, demonstrând că proiectul nu doar se autofinanțează, ci generează și un surplus pentru bugetul de stat. Astfel, se reconfirmă importanța digitalizării și a tehnologiilor moderne în creșterea eficienței și îndeplinirea obiectivelor naționale.


Pentru următoarele cinci luni, soluția software oferită de Zitec, bazată pe tehnologiile Google, va analiza toate avizele de transport emise în anul 2024. Având în vedere succesul proiectului pilot, se anticipează că sumele generate din amenzi în 2024 vor fi și mai mari.


„Deși România nu este un pionier în digitalizare, este încurajator să vedem cum sectorul public începe să investească strategic în acest domeniu, folosind tehnologii de ultimă oră. Inteligența artificială are potențialul de a accelera transformarea digitală la scară largă, iar beneficiile pentru întreaga populație sunt o motivație puternică pentru noi, mai ales când vine vorba de protejarea pădurilor. 


Parteneriatul nostru de peste un deceniu cu Google ne oferă acces la un ecosistem tehnologic de vârf, esențial pentru succesul acestui proiect. Cadrul legislativ actual și modul în care a fost concepută platforma SUMAL au limitat capacitatea echipei din cadrul Ministerului de a analiza eficient toate avizele. Această limitare a fost accentuată de faptul că prescripția intervine rapid, în doar șase luni, pentru avizele emise fără respectarea legii. 


Tehnologia ne permite acum să identificăm încălcările legii mult mai rapid, iar în viitor am putea notifica autoritățile competente în timp real. Suntem optimiști în privința viitorului digitalizării în România și onorați să contribuim la o Românie mai corectă și mai verde”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO & Founding Partner Zitec.



Soluția tehnică dezvoltată de Zitec în colaborare cu Google se bazează pe o arhitectură robustă care integrează tehnologii precum VertexAI și Gemini PRO, alături de alte instrumente Google, cum ar fi BigQuery, Cloud Functions și Pub/Sub. 


Această suită de tehnologii permite o analiză vizuală avansată, capabilă să depășească simpla identificare a obiectelor. Folosind 49 de parametri și algoritmi de corelare avansați, soluția poate detecta nu doar elementele dintr-o imagine, ci și să extragă informații complexe despre relațiile și semnificațiile acestora.


„Google Cloud este implicat în procesul de digitalizare al companiilor private și instituțiilor publice din România încă din 2017. În luna iulie a acestui an, prin semnarea unui memorandum cu Guvernul României, ne-am angajat să contribuim la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare. 

Aceste inițiative sunt aliniate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030. Aceste obiective pot fi atinse prin produsele și serviciile Google, dar doar alături de parteneri de elită precum Zitec”, a declarat Boris Georgiev, Director CEE Google Cloud.


Proiectul are un buget total de 249.348,94 lei fără TVA, echivalentul a 296.725,24 lei cu TVA, și este programat să se finalizeze la sfârșitul acestui an.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!