Zona imensă pe care avioanele o evită

Bogdan Chirea
0

Avioanele evită să zboare deasupra Platoului Tibetan, o zonă masivă aproape de patru ori mai mare decât statul Texas, din cauza altitudinii extrem de ridicate și a riscurilor de siguranță asociate. 


Platoul are o altitudine medie de aproximativ 4.500 de metri, ceea ce îl face una dintre cele mai înalte regiuni de pe Pământ, fiind supranumit „acoperișul lumii”.


Deși avioanele comerciale zboară de obicei la altitudini între 9.000 și 12.800 de metri, mult deasupra platoului, problema apare în cazul unei decompresii. Într-un astfel de eveniment, avionul trebuie să coboare rapid la o altitudine mai sigură, cu mai mult oxigen, ideal sub 3.000 de metri. Cu toate acestea, având în vedere altitudinea mare a Platoului Tibetan, coborârea la acest nivel sigur nu este posibilă, ceea ce ar putea pune în pericol pasagerii și echipajul în caz de urgență.


Un alt motiv pentru care zborurile evită această regiune este turbulența cauzată de terenul montan. Zborul constant cu turbulențe pe o zonă atât de extinsă ar face ca experiența de zbor să fie foarte inconfortabilă.


Cu toate acestea, există câteva aeroporturi majore în Tibet, așa că zborurile au loc în regiune, dar sunt de obicei limitate la rutele cu destinații în Tibet. Pentru cele mai multe alte zboruri, companiile aeriene preferă să ocolească platoul, oferind pasagerilor priveliști impresionante ale munților din jur.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!