Aglomerație de nedescris la Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca, ediția 2024

Bogdan Chirea
0

Festivalul Borșului Lipovenesc din Jurilovca, un eveniment care a devenit deja o tradiție în Dobrogea, a atras un număr impresionant de 87.000 de vizitatori în prima zi, un record care subliniază popularitatea tot mai mare a acestui festival. 


Evenimentul a fost organizat în comuna Jurilovca, cunoscută pentru comunitatea sa lipovenească și pentru bogata tradiție culturală și gastronomică. Festivalul, care pune accent pe celebrarea borșului de pește, un preparat specific lipovenilor, a reușit să devină un magnet pentru turiștii din întreaga țară.


Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, s-a arătat încântat de numărul mare de vizitatori și de interesul crescut pentru festival. El a declarat că, deși se așteptau la un număr ridicat de turiști, mutarea datei evenimentului după începerea școlilor a ridicat îngrijorări cu privire la o posibilă scădere a audienței. 


Cu toate acestea, festivalul a reușit să atragă o mulțime de oameni dornici să se bucure de preparatele culinare locale, de tradițiile și muzica live. „Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca a devenit un mic fenomen național. Suntem mereu fericiți să primim oaspeți, mai ales când aceștia vin să împărtășească alături de noi tradițiile și gastronomia locului, precum și bucuria adusă de muzica de calitate”, a declarat Eugen Ion.


Unul dintre cele mai importante momente ale zilei a fost concertul susținut de celebra formație Gipsy Kings, care a atras peste 55.000 de oameni în Portul Nou din Jurilovca. Publicul a fost entuziasmat de performanțele live și de atmosfera vibrantă creată de acest eveniment de amploare. 


Primarul a ținut să mulțumească Consiliului Județean Tulcea, partenerul principal al festivalului în acest an, subliniind că finanțarea oferită de Consiliu a fost esențială pentru succesul organizării. „Mulțumesc în mod special Consiliului Județean Tulcea, care, anul acesta, a fost partenerul nostru principal în organizarea Festivalului. Finanțarea asigurată de către Consiliu a fost esențială. Altfel, ne-ar fi fost foarte greu spre imposibil să organizăm ediția din acest an. Le mulțumesc, de asemeni, și vizitatorilor noștri, care au dat dovadă de înțelegere față de eforturile noastre și de respect pentru mica noastră comunitate de doar 4.000 de suflete", a adăugat Eugen Ion.


În plus, primarul a fost impresionat de atitudinea civilizată a participanților. „Am fost plăcut impresionat azi noapte, când am început operațiunea de igienizare a zonei Festivalului, să constat că avem foarte puțin de lucru în zona rezervată concertelor. Faptul că atragem un public civilizat, care se poate bucura în mod responsabil de un astfel de eveniment este o răsplată pentru eforturile întregii echipe care lucrează, an de an, la organizarea Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca”, a mai spus primarul.


Datele privind traficul din prima zi a festivalului au fost, de asemenea, impresionante. În cele două parcări puse la dispoziție pentru eveniment au fost înregistrate peste 17.000 de mașini, iar Jurilovca a fost vizitată de peste 170 de autocare aduse de firme de turism din toată țara.

Festivalul Borșului Lipovenesc a continuat dumincă, 22 septembrie, oferind o gamă variată de activități și delicii culinare. Cei peste 120 de comercianți prezenți la eveniment și-au deschis standurile de la ora 10.00, iar programul artistic a început în jurul orei 14.00. 

Ziua de duminică a adus pe scena din port ansambluri locale, urmate de artiști consacrați precum Radu Captari, Zuralia, Denis Ștefănescu, Georgiana Lăpădat, Proconsul, IRINA RIMES și DAMIAN & BROTHERS. 

Festivalul Borșului Lipovenesc a devenit, fără îndoială, un eveniment de referință în peisajul cultural și gastronomic al României, atrăgând un public din ce în ce mai larg de la an la an.

Ediția din 2024 a Festivalului Borșului Lipovenesc de la Jurilovca a fost un succes notabil, atrăgând un număr impresionant de 157.000 de vizitatori în decursul celor două zile de desfășurare. Organizatorii au încheiat evenimentul cu un spectaculos foc de artificii de 12 minute, marcând finalul unei ediții care va rămâne în amintirea participanților.


Pe parcursul celor două zile de festival, sâmbătă și duminică, s-au înregistrat cifre record în ceea ce privește participarea. În prima zi, sâmbătă, evenimentul a adunat 87.000 de persoane, cu un vârf de audiență de 55.000 de spectatori în timpul concertului susținut de Gipsy Kings. Duminică, au fost prezenți 70.000 de oameni, cu cel mai mare număr de vizitatori între orele 13:00 și 16:00, când în zona gastronomică din Portul Nou se aflau simultan 40.000 de persoane.


Din punct de vedere logistic, evenimentul a fost de asemenea o provocare. Pe parcursul celor două zile, aproximativ 32.000 de automobile au intrat în Jurilovca, folosind parcările special amenajate la intrările în localitate, care aveau o capacitate simultană de 25.000 de locuri.


Festivalul Borșului Lipovenesc a devenit un punct de atracție major pentru turiști și localnici, oferind nu doar experiențe culinare autentice, ci și momente de divertisment și o atmosferă de sărbătoare care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!