Dezvăluiri despre istoria masoneriei și cărți rare din vremea lui Constantin Brâncoveanu

Bogdan Chirea
0

Într-o perioadă în care digitalizarea avansează rapid, frumusețea tiparului și a cărților rare rămâne relevantă pentru pasionații de cultură și istorie. Licitația de Carte Rară organizată de Artmark, ce include o secțiune dedicată masoneriei, aduce în fața publicului colecții de cărți valoroase și extrem de rare, incluzând lucrări care datează din perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu.


Printre piesele de colecție remarcabile se numără „Evanghelia” lui Antim Ivireanu, prima evanghelie tipărită în limba română (București, 1697), și „Noul Testament” al aceluiași autor (1703), opere ce oferă o privire unică în trecutul literar și religios al României. De asemenea, licitația cuprinde manuscrise valoroase, precum „Minei prăznicar miniat”, un manuscris ortodox scris de Dascălul Ioan din Hălmagiu, renumit pentru contribuția sa la mișcarea națională și apărarea credinței ortodoxe.


Un alt obiect impresionant este „Chiriacodromion”, tipărit în 1699 la Bălgrad (Alba Iulia), cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Această colecție de cazanii este una dintre cele mai rare și importante lucrări religioase ale epocii.


De asemenea, licitația include o secțiune dedicată masoneriei, prezentând lucrări precum „Istoria francmasoneriei române” (1936) și „Constituția și Regulamentul General al Marii Loji Naționale din România” (1923), evidențiind rolul important al francmasoneriei în cultura română.


Evenimentul va avea loc joi, 3 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviță, iar expoziția poate fi vizitată gratuit la Galeriile Artmark, în fiecare zi între orele 10:00 și 20:00.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!