Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în ședința publică din 12 septembrie 2024, a analizat mai multe rapoarte de monitorizare în urma sesizărilor primite, luând decizii importante cu privire la sancționarea unor posturi TV care au încălcat reglementările privind conținutul audiovizual. Iată principalele sancțiuni aplicate:
Nașul TV - Amendă de 25.000 de lei
Postul Nașul TV a fost sancționat pentru emisiunea Să vorbim despre tine din 12 aprilie 2024, realizată de Gabriela Calițescu, care l-a avut invitat pe Florin Șandru, doctor în istorie. Emisiunea a abordat subiectul „Nicolae Ceaușescu și contractele economice externe” și a adus o prezentare pozitivă a regimului comunist și a lui Ceaușescu, încălcând articolul 48 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Acesta interzice prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, precum cel comunist, și denigrarea victimelor acestor regimuri.
În timpul emisiunii, realizatoarea și invitatul au făcut afirmații laudative la adresa regimului Ceaușescu, subliniind, printre altele, reușitele economice ale României sub comunism, comparându-le cu situația actuală a țării și criticând indirect democrația de după 1989. Florin Șandru a declarat că „era mândru de acea perioadă”, iar Gabriela Calițescu a subliniat „independența economică și politică” obținută sub Ceaușescu. CNA a considerat că aceste afirmații contravin legislației și au decis să sesizeze Parchetul, precum și să trimită o scrisoare-protest Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului și Academiei Române.
Global News - Două amenzi în valoare de 10.000 de lei și 5.000 de lei
Global News a primit două sancțiuni. Prima amendă, în valoare de 10.000 de lei, a fost aplicată pentru încălcarea dispozițiilor articolului 64 și 66 din Codul audiovizualului, care reglementează corectitudinea și imparțialitatea informațiilor, în emisiunile Starea de veghe (ediția din 03.04.2024, reluată în 12.04.2024) și La hartă (din 26.04.2024). În cadrul acestor emisiuni, s-au făcut afirmații alarmiste legate de un posibil conflict armat, precum și despre rolul României și al altor țări în contextul geopolitic actual. De asemenea, s-a discutat despre implicarea Bisericii Ortodoxe Române și Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina, fără a prezenta un echilibru al punctelor de vedere sau a verifica corectitudinea informațiilor.
Cea de-a doua amendă, de 5.000 de lei, a fost impusă pentru ediția din 26.04.2024 a emisiunii Starea de veghe. Invitatul Gabriel Marin a făcut afirmații despre legătura între Dominic Fritz, primarul Timișoarei, și un posibil trecut nazist al familiei sale, fără a prezenta dovezi clare. Afirmațiile nu au fost verificate, iar emisiunea a fost considerată ca încălcând principiile de imparțialitate și informare corectă.
Realitatea Plus - Somație publică
Postul Realitatea Plus a primit o somație publică pentru ediția din 03 aprilie 2024 a emisiunii 100%. În cadrul acestei emisiuni, s-a difuzat un material care nu a respectat prevederile articolului 46 alin. (2) din Codul audiovizualului, care impune protejarea demnității și anonimatului persoanelor cu tulburări psihice. Materialul difuzat a fost considerat jignitor la adresa acestor persoane, iar CNA a decis că postul a încălcat prevederile referitoare la protecția demnității umane.
Inedit TV - Somație publică
Inedit TV a fost sancționat cu o somație publică pentru că nu a respectat dispozițiile articolului 78 alin. (3) din Codul audiovizualului, care impun ca la difuzarea în reluare a programelor să fie menționată clar pe ecran sintagma „Reluare”. Emisiunea-reportaj Info itv din 10 aprilie 2024, realizată inițial în vara anului 2018, nu a avut mențiunea necesară afișată pe toată durata difuzării, încălcând astfel normele CNA.
Aceste sancțiuni evidențiază eforturile CNA de a menține un conținut audiovizual corect, echilibrat și responsabil, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru a proteja drepturile publicului și a asigura respectarea principiilor de informare corectă.
Comentariul va fi postat dupa aprobare