Se dă startul noului an de licitații de artă și istorie, iar primul eveniment din această toamnă este dedicat trecutului spațiului românesc, oferind o selecție impresionantă de peste 230 de artefacte istorice și documente valoroase. Printre aceste obiecte se numără numeroase rarități și piese spectaculoase, unele având chiar valoare muzeală. Fiecare dintre acestea spune o poveste din istoria României, datând din diverse secole.
Una dintre atracțiile principale ale licitației este o brățară dacică din aur, decorată prin spiralare, care datează probabil de la sfârșitul Epocii Bronzului (cca. sec. XII-IX î.e.n.), cu un preț de pornire de 7.000 de euro. „Această brățară a fost realizată într-o tehnică deosebită, din aur masiv, și este foarte bine conservată”, explică Prof. Univ. Dr. Carol Capiță, într-un videoclip pe canalul YouTube Artmark. Brățara provine din localitatea Costești, județul Argeș, și a fost moștenită de-a lungul a șase generații.
O altă piesă notabilă din licitație este „Secrétaire de călătorie” al Regelui Carol I, un birou mobil de călătorie din jurul anului 1890, cu un preț de pornire de 1.500 de euro. „Este o piesă de colecție extrem de rară, ce reflectă caracterul activ al regelui Carol I, care o folosea în călătoriile sale pentru a lucra pe drum”, detaliază Prof. Univ. Dr. Carol Capiță.
Licitația include, de asemenea, și alte obiecte de epocă, cum ar fi o carafă din cristal și argint cu cifrul Reginei Elisabeta a României și fotografii rare din perioada monarhiei, precum o fotografie cu principesa Maria, viitoarea regină, semnată olograf.
Pentru pasionații de numismatică, licitația oferă două monede extrem de rare: o monedă Gros de Alexandru cel Bun din argint și o monedă Gros de Ștefan cel Mare, ambele fiind pentru prima dată puse în vânzare în circuitul public.
Evenimentul, intitulat „Licitația de Istorie”, va avea loc pe 17 septembrie, la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviță din București. Până atunci, colecția de artefacte poate fi vizitată într-o expoziție cu intrare liberă la Galeriile Artmark, deschise zilnic între orele 10:00 și 20:00.
Participarea la licitație este posibilă atât fizic, în sala de licitație, cât și online, prin înregistrarea prealabilă pe site-ul artmark.ro sau prin participarea live, în timp real, la licitația desfășurată la Palatul Cesianu-Racoviță, sediul Casei Artmark.
Comentariul va fi postat dupa aprobare