Un copil de 4 ani a spart accidental un vas din Epoca Bronzului la un muzeu

Bogdan Chirea
0

Un băiețel de 4 ani a spart accidental un vas din Epoca Bronzului la un muzeu arheologic din Haifa, Israel.


Artefactul antic, despre care experții spun că are cel puțin 3.500 de ani, era expus fără o vitrină de protecție lângă intrarea instituției în momentul incidentului.


Într-o declarație trimisă miercuri prin e-mail către CNN, Muzeul Hecht și-a apărat decizia de a prezenta anumite obiecte fără sticlă de protecție, adăugând că fondatorul său, Reuben Hecht, a subliniat importanța de a face artefactele accesibile publicului.


„Muzeul crede că există un farmec special în a experimenta o descoperire arheologică fără niciun fel de obstacole”, se menționează în declarație, adăugând că instituția va „continua această tradiție” în ciuda incidentului.


Vorbind pentru BBC, tatăl copilului a spus că fiul său „a tras ușor de vas” în timpul unei vizite la muzeu vinerea trecută, deoarece era „curios să vadă ce este înăuntru”. Bărbatul a adăugat că a fost șocat să-și vadă copilul lângă artefactul spart și inițial a crezut: „Nu copilul meu a făcut asta”.


Muzeul consideră că artefactul datează din perioada 2200 î.Hr. până în 1500 î.Hr. și că a fost folosit pentru depozitarea și transportul lichidelor precum vinul sau uleiul de măsline, perioadă care precedă domniile regelui David și regelui Solomon, care au condus regatul Israelului și al Iudei în secolul al X-lea î.Hr.


Deși arheologii au descoperit vase similare în trecut, majoritatea erau sparte sau incomplete, conform muzeului. Faptul că obiectul expus a fost descoperit intact a făcut din el o „descoperire impresionantă”, se arată în declarație.


Vorbind cu Ynet, o publicație israeliană de știri, directorul muzeului, Inbal Rivlin, i-a invitat pe băiat și pe mama sa, care a fost de asemenea prezentă în momentul incidentului, să revină la muzeu pentru un tur privat.


„Muzeul nu este un mausoleu, ci un loc viu, deschis familiilor și accesibil,” a declarat ea pentru publicația de știri, adăugând: „Facem un apel către părinți: Nu vă temeți. Astfel de lucruri se întâmplă. Vom repara (vasul) și îl vom pune înapoi.” Rivlin a menționat că muzeul a tipărit noi semne pentru a indica ce obiecte pot fi atinse și care nu.


Inaugurat în 1984 pe terenul Universității din Haifa, Muzeul Hecht conține descoperiri arheologice care datează din perioada calcolitică (aproximativ 4500 î.Hr. până la 3500 î.Hr.). Un expert în restaurare a fost contactat pentru a repara vasul spart cu ajutorul fotografiilor, a anunțat muzeul.


„Vasul va fi readus la locul său într-un timp scurt,” a continuat declarația, adăugând că muzeul va folosi restaurarea ca pe o oportunitate de a educa publicul.


Tatăl băiatului a declarat, între timp, pentru BBC că îi pare rău că vasul „nu va mai fi același obiect”.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!