Angajatorii se confruntă cu provocările adaptării angajaților la schimbările de pe piața muncii

Bogdan Chirea
0

 

Angajatorii devin din ce în ce mai preocupați de adaptarea angajaților la transformările rapide de pe piața muncii, în contextul în care dezvoltarea constantă a tehnologiei pare să devină un obstacol real pentru mulți dintre aceștia. 


Conform celui mai recent sondaj realizat de eJobs.ro, 67,6% dintre angajatori consideră că principala provocare în adaptarea angajaților la noile cerințe este lipsa de flexibilitate și reticența de a înțelege că piața muncii se schimbă rapid. În plus, 58,8% dintre angajatori sunt nemulțumiți de lipsa disponibilității angajaților și candidaților de a învăța lucruri noi, iar 45,6% spun că nu au suficiente cunoștințe digitale.


De asemenea, 33,8% dintre respondenți consideră că angajații nu sunt suficient de creativi, iar 22,1% adaugă că aceștia nu sunt familiarizați cu instrumentele de inteligență artificială și întâmpină dificultăți în a lucra într-un mediu cu expunere internațională. 


„În acest context, trei sferturi dintre angajatorii participanți la sondaj au declarat că dezvoltarea continuă a angajaților este foarte importantă în compania lor. 9,9% consideră că este importantă, dar nu reprezintă o prioritate, iar un procent similar afirmă că, deși este foarte importantă, nu au un buget alocat în acest scop. Cei care au un buget dedicat includ programele de training și formare profesională în pachetele de beneficii extrasalariale,” afirmă Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.



Când au fost întrebați despre cunoștințele care vor fi cele mai căutate în următorii cinci ani, 62,7% dintre angajatori au menționat cunoștințele din sfera digitală. 54,7% au indicat aspectele tehnice legate de fișa postului, iar 49% au inclus în top cunoștințele referitoare la comportament, atitudine, adaptabilitate și compatibilitate cu jobul și compania. 


De asemenea, 29,3% consideră că înțelegerea și utilizarea avansată a instrumentelor de inteligență artificială vor fi foarte importante, iar 24% spun că angajații vor trebui să cunoască perfect cel puțin o limbă străină.


Angajatorii sunt conștienți că programele de dezvoltare profesională continuă sunt esențiale nu doar pentru a crește productivitatea echipelor, ci și pentru a ajuta angajații să se adapteze la tehnologie și la inovațiile din domeniu. Aceste programe reprezintă, de asemenea, un instrument valoros pentru retenția talentelor. 


Potrivit sondajului, 47% dintre respondenți au declarat că majoritatea angajaților participă anual la cursuri sau programe de dezvoltare profesională, în funcție de nevoile și specializările lor. Totuși, există și cazuri (15,2%) în care investițiile se concentrează în principal pe dezvoltarea angajaților din departamentele care au legătură cu activitatea principală a companiei sau care investesc doar în supraspecializarea talentelor cheie (7,6%).

„Este interesant de observat că, deși părea că există o pasare a responsabilității între angajați și angajatori în ceea ce privește susținerea financiară a programelor de dezvoltare profesională, companiile își asumă rolul de „investitor”. Astfel, 66% dintre respondenți sunt de acord că angajatorul ar trebui să suporte costurile programelor de dezvoltare profesională ale angajaților, inclusiv participarea acestora la training-uri interne, cursuri externe, programe de mentorat și coaching sau participări la conferințe de profil,” detaliază Raluca Dumitra.


Sondajul a fost realizat în luna septembrie pe un eșantion de 400 de respondenți din categoria angajatorilor, inclusiv specialiști în resurse umane, manageri de HR, manageri de echipă și antreprenori.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!