Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă care orbitează cea mai apropiată stea singulară de Soare

Bogdan Chirea
0

Astronomii au identificat o mică exoplanetă care orbitează steaua lui Barnard, cea mai apropiată stea singulară de Soare, într-o descoperire care a stârnit entuziasm în comunitatea științifică. Exoplaneta, numită Barnard b [2], are o masă cel puțin la jumătate din cea a planetei Venus și își finalizează orbita în puțin peste trei zile terestre. Această descoperire interesantă sugerează și posibila existență a trei alte candidate la statutul de exoplanetă, care orbitează aceeași stea. Descoperirea a fost detaliată într-un studiu publicat pe 1 octombrie în revista Astronomy and Astrophysics.


Ce este steaua lui Barnard?

Steaua lui Barnard este o pitică roșie situată la aproximativ șase ani-lumină atât de Soare, cât și de Pământ. Deși este cea mai apropiată stea singulară de noi, după sistemul stelar triplu Alpha Centauri, steaua lui Barnard este prea slabă pentru a fi observată cu ochiul liber, dar poate fi văzută cu ajutorul telescoapelor.


Stelele pitice roșii, precum steaua lui Barnard, sunt adesea vizate în căutarea exoplanetelor potențial asemănătoare Pământului. Datorită temperaturilor mai scăzute și dimensiunilor mai mici comparativ cu stele precum Soarele, zona temperată în jurul piticelor roșii este mult mai aproape de stea. Acest lucru face mai ușoară detectarea planetelor stâncoase care le orbitează, deoarece ele își finalizează orbitele într-un timp mai scurt, permițând astronomilor să le observe în zile sau săptămâni, în loc de ani.


Folosirea ESPRESSO pentru a detecta exoplaneta

Echipa de cercetători din spatele acestei descoperiri a utilizat Telescopul Foarte Mare (VLT) al Observatorului European de Sud (ESO) din Chile, efectuând observații timp de cinci ani. Ei au căutat semnale de la posibile exoplanete în zona temperată a stelei lui Barnard, zona în care apa lichidă ar putea exista.


Barnard b [2] se află la aproximativ 20 de ori mai aproape de steaua sa decât planeta Mercur față de Soare. Totuși, în ciuda faptului că se află în zona temperată, temperatura de la suprafața planetei este estimată la aproximativ 257°F (125°C), ceea ce face ca aceasta să fie prea fierbinte pentru a susține apa lichidă. Barnard b [2] este una dintre cele mai mici exoplanete descoperite până în prezent, cu o masă mai mică decât cea a Pământului.


Cercetătorii au folosit un instrument avansat numit ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations), care detectează "tremurul" gravitațional al stelelor cauzat de planete orbitante. Aceștia și-au verificat constatările cu date de la alte instrumente, precum HARPS și CARMENES. Cu toate acestea, noile date nu au confirmat existența unei exoplanete raportate în 2018.


Pot exista mai multe exoplanete?


Pe lângă Barnard b [2], echipa de cercetători a găsit indicii privind trei alte candidate la statutul de exoplanetă care orbitează steaua lui Barnard. Mai multe observații folosind ESPRESSO sunt necesare pentru a confirma prezența acestora. „Acum trebuie să continuăm să observăm această stea pentru a confirma celelalte semnale candidate,” a spus Alejandro Suárez Mascareño, co-autor al studiului de la Instituto de Astrofísica de Canarias.


Această descoperire se adaugă altor recent descoperiri de exoplanete, precum Proxima b și d, subliniind faptul că vecinătatea noastră cosmică poate fi plină de planete cu masă redusă. Finalizarea Telescopului Extrem de Mare (ELT) al ESO, programată pentru 2028, este de așteptat să revoluționeze și mai mult studiul exoplanetelor, în special prin capacitatea sa de a studia atmosferele planetelor stâncoase mici din jurul stelelor apropiate.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!