Atac cibernetic masiv perturbă media de stat rusă de ziua de naștere a lui Putin

Bogdan Chirea
0

O companie de media de stat din Rusia, VGTRK, care deține și operează principalele posturi naționale de televiziune, a fost ținta unui atac cibernetic masiv luni, despre care o sursă guvernamentală ucraineană a declarat că ar fi fost provocat de hackeri ucraineni. 


Site-ul VGTRK, Compania de Televiziune și Radiodifuziune de Stat a întregii Rusii, nu era accesibil în dimineața zilei de luni, iar canalul de știri Rossiya-24, care transmite 24 de ore din 24, nu era disponibil online. Un mesaj de eroare "503 Service Unavailable" a apărut atunci când reporterii au încercat să acceseze transmisia live.


"Grupul nostru media de stat, unul dintre cele mai mari, s-a confruntat cu un atac cibernetic fără precedent asupra infrastructurii sale digitale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, adăugând că VGTRK lucrează pentru a depăși consecințele. "Specialiștii încearcă să afle toate circumstanțele și să înțeleagă unde duc urmele celor care au organizat acest atac cibernetic asupra unui obiect de infrastructură critică", a adăugat Peskov.


VGTRK, care anunțase anterior că serviciile sale online au fost atacate în timpul nopții și ale cărei canale de știri oferă majoritatea rușilor informații despre războiul din Ucraina, nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a agenției Reuters.


O sursă guvernamentală ucraineană a declarat că hackeri ucraineni sunt responsabili pentru incident, care a coincis cu aniversarea de 72 de ani a președintelui rus Vladimir Putin. "Hackerii ucraineni l-au 'felicitat' pe Putin de ziua lui printr-un atac de amploare asupra companiei de televiziune și radiodifuziune de stat din întreaga Rusie", a spus sursa pentru Reuters, solicitând să rămână anonimă. Reuters nu a putut verifica independent această afirmație.


Publicația rusă Gazeta.ru a citat o sursă anonimă care a afirmat că atacul cibernetic a vizat atât serviciile online, cât și cele interne ale VGTRK, care deține și operează posturi de radio și numeroase canale de televiziune regionale. "Transmisiunea online și serviciile interne nu funcționează, iar chiar și internetul și telefonia nu merg. Va dura mult timp pentru a repara totul", a declarat sursa. "Am auzit că hackerii au șters totul de pe servere, inclusiv copiile de rezervă. Se lucrează sub lockdown de la ora șase dimineața."


Vorbind la Moscova, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, nu a menționat cine se află în spatele atacului, dar a afirmat că mass-media rusă a fost de mult timp ținta a ceea ce ea a numit "Occidentul colectiv" și a susținut că acest incident face parte din "un război hibrid". Zakharova a adăugat că Moscova va ridica problema atacului cibernetic în toate forurile internaționale, inclusiv la UNESCO, agenția ONU care promovează libertatea de exprimare.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!