București și Cluj-Napoca se află într-un stadiu incipient de dezvoltare în ceea ce privește soluțiile de mobilitate urbană inteligentă, conform indexului „Smart Cities Mobility” realizat de PwC Europa Centrală și de Est (PwC ECE). Acest index include 25 de orașe din regiune și analizează patru categorii esențiale: gestionarea traficului, sustenabilitatea mediului, transportul public și mobilitatea activă.
Progresul orașelor din România
Conform raportului, Bucureștiul a făcut progrese notabile în domeniul transportului public, dar se află la un nivel incipient în ceea ce privește gestionarea traficului, sustenabilitatea mediului și mobilitatea activă. Cluj-Napoca, în schimb, a obținut progrese mari la managementul traficului, și progrese notabile la transportul public și sustenabilitatea mediului, dar se află tot la început în mobilitatea activă.
Orașele din România, alături de altele precum Almaty, Baku și Belgrad, se situează în a treia categorie a indexului, fiind încă la începutul procesului de dezvoltare a mobilității urbane inteligente.
Probleme de trafic și sustenabilitatea mediului
Traficul aglomerat rămâne o provocare majoră, în special în orașe precum București, Budapesta și Kiev, unde congestia atinge niveluri de peste 40%. În ceea ce privește sustenabilitatea mediului, calitatea aerului în București și Cluj-Napoca este una dintre cele mai scăzute dintre orașele analizate, alături de alte orașe precum Almaty și Belgrad.
Transportul public și mobilitatea alternativă
În comparație, orașe din Cehia, precum Brno și Praga, se bucură de costuri accesibile pentru transportul public și de o rată ridicată de utilizare zilnică, în parte datorită sistemelor de subvenționare. De asemenea, infrastructura pentru biciclete este bine dezvoltată în orașele poloneze și ucrainene, Lviv având o proporție de 70% infrastructură segregată pentru biciclete, iar Wroclaw și Varșovia, de asemenea, fiind fruntașe la acest capitol.
Concluzii
Raportul subliniază că, deși se fac progrese în direcția dezvoltării soluțiilor de mobilitate urbană inteligentă, mai este nevoie de eforturi semnificative pentru a atinge obiectivele ambițioase ale Pactului Verde European, în special în ceea ce privește reducerea emisiilor din transporturi și îmbunătățirea calității aerului.
Comentariul va fi postat dupa aprobare