Colecția de artă Murgescu-Oproiu va fi scoasă la vânzare

Bogdan Chirea
0

Casa de licitații A10 by Artmark anunță deschiderea celei mai importante licitații din acest sezon, intitulată „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”. 


Evenimentul este marcat de vernisajul unei impresionante expoziții care include opere de artă de mare valoare semnate de artiști consacrați ai artei românești precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ion Țuculescu și mulți alții. Expoziția a fost inaugurată la Palatul Cesianu-Racoviță din București, pe data de 4 octombrie 2024, și va fi deschisă publicului până la licitația propriu-zisă, care va avea loc pe 22 octombrie.


O mare parte din operele prezentate provin din renumita colecție de artă a familiei Murgescu-Oproiu. Costin Murgescu, o personalitate importantă a economiei și diplomației românești, împreună cu soția sa, Ecaterina Oproiu, o publicistă și critic de film de renume internațional, au reușit să adune de-a lungul vieții o colecție de artă excepțională. Aceste opere rare, care reflectă gusturile rafinate și dragostea pentru cultură a familiei, vor fi acum scoase la licitație.


Printre cele mai valoroase lucrări expuse se numără „Maternitate” de Nicolae Tonitza, un tablou de o sensibilitate deosebită, realizat în anii 1920, care surprinde tandrețea dintre o mamă și copilul său. Lucrarea, cunoscută ca una dintre cele mai bine realizate piese ale artistului, este estimată la 90.000-160.000 de euro. Un alt punct de atracție este pictura „Eleganță” de Nicolae Grigorescu, dedicată sopranei Carlotta Leria, o veche muză a artistului. Lucrarea este evaluată între 40.000 și 60.000 de euro, fiind una dintre ultimele portretizări realizate de Grigorescu înainte ca relația lor să se încheie.


Din colecția Murgescu-Oproiu mai fac parte și alte lucrări de excepție, printre care „Peisaj folcloric” și „Fluturi” de Ion Țuculescu, fiecare evaluată între 30.000 și 50.000 de euro, precum și o pictură intituală „Veneție”, realizată de Gheorghe Petrașcu în 1934, estimată între 9.000 și 15.000 de euro. De asemenea, un splendid buchet de „Narcise și bujori” pictat de Nicolae Tonitza este evaluat între 20.000 și 30.000 de euro.


Costin Murgescu (1919-1989), o figură marcantă a economiei românești și diplomat de carieră, a fondat Institutul de Economie Mondială și a fost ambasadorul României la Organizația Națiunilor Unite. Împreună cu soția sa, Ecaterina Oproiu (1929-2024), una dintre cele mai influente voci din critica de film din România, au creat o colecție de artă valoroasă, care reflectă dragostea lor pentru cultură și frumos. Ecaterina Oproiu, cunoscută pentru activitatea sa la revista „Cinema” și pentru implicarea în emisiunea „Telecinemateca”, a contribuit semnificativ la promovarea cinematografiei românești și internaționale.


Licitația „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” va avea loc pe 22 octombrie la Palatul Cesianu-Racoviță, iar evenimentul va fi marcat de o gală exclusivistă cu tema „Fall in love… with art”. Publicul este invitat să participe la această ocazie unică de a admira și achiziționa opere de artă semnate de cei mai mari artiști români. Expoziția poate fi vizitată gratuit zilnic, între orele 10:00 și 20:00, până la data licitației, iar accesul la licitațiile Artmark este deschis publicului larg.


Acest eveniment oferă iubitorilor de artă o oportunitate rară de a explora și a achiziționa lucrări de excepție ale marilor maeștri ai artei românești, într-un cadru elegant și plin de istorie.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!