Licitația Artmark de Toamnă 2024 stabilește recorduri: Operele lui Nicolae Tonitza și Nicolae Grigorescu, vândute pentru sume impresionante

Bogdan Chirea
0

Marți seară, Casa de Licitații A10 by Artmark a organizat marea licitație de artă românească clasică și modernă, eveniment intitulat „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”. 


Aceasta a fost una dintre cele mai impresionante licitații din ultimii ani, înregistrând o durată-record de 8 ore și 45 de minute și vânzări totale de aproximativ 1,35 milioane de euro. Cu o rată de adjudecare de 85%, evenimentul a demonstrat consolidarea încrederii în investibilitatea artei și a bunurilor culturale din România.


Cele mai importante opere licitate au fost cele semnate de marii maeștri Nicolae Tonitza și Nicolae Grigorescu, care au adunat sume impresionante. Pictura „Maternitate” de Nicolae Tonitza a fost adjudecată pentru 200.000 de euro, devenind cea mai mare tranzacție a artistului din 2024. 


Alături de această lucrare, alte opere ale aceluiași artist au fost licitate, ridicând totalul vânzărilor pentru Tonitza la 277.500 de euro. De asemenea, cinci lucrări semnate de Nicolae Grigorescu au fost licitate, adunând un total de 253.000 de euro, cea mai valoroasă fiind „Nimfa în iarbă”, adjudecată pentru 90.000 de euro.


Pe lângă operele celor doi mari artiști, și alți maeștri au înregistrat vânzări semnificative. Ion Țuculescu a avut un total de 112.500 de euro pentru două dintre lucrările sale, „Peisaj folcloric” și „Fluturi”, iar Gheorghe Petrașcu a adus 30.000 de euro pentru „Lucreția la malul mării” și 11.500 de euro pentru „Veneție”.


Artmark anunță deja noi licitații pentru perioada următoare, printre care „Licitația de Eleganță” care se va desfășura în seara următoare, pe 24 octombrie, și va cuprinde o selecție specială din colecția personală a directorului de creație Marc Jacobs. 


Urmează și alte evenimente notabile, precum „Licitația de Artă Postbelică și Contemporană” din 19 noiembrie și „Licitația de Whisky-uri Rare și Vinuri de Colecție” din 5 decembrie.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!