Mii de produse de curățenie conțin substanțe legate de probleme de sănătate

Bogdan Chirea
0

Atunci când îți cureți casa, îți dorești să creezi un mediu mai sănătos pentru tine și cei dragi. Cu toate acestea, unele produse pe care le folosești ar putea pune sănătatea ta în pericol.


„Mulți oameni presupun că, dacă un produs se găsește pe rafturile magazinelor, acesta este sigur și fără riscuri, dar, din păcate, nu este întotdeauna cazul,” avertizează Tasha Stoiber, om de știință la Environmental Working Group (EWG), o organizație nonprofit care promovează produse mai sigure.


Pe piața americană, EWG a identificat peste 2.000 de produse de curățenie care pot conține substanțe asociate cu probleme de sănătate, precum astm, arsuri chimice și riscuri de cancer.


Substanțele chimice din produsele tale de curățenie

Produsele de curățenie pot conține compuși organici volatili (COV), un grup de sute de substanțe chimice care pot provoca iritații ale ochilor, nasului și gâtului, precum și daune ficatului, rinichilor și sistemului nervos central, conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).


Expunerea la aceste substanțe depinde de frecvența utilizării și de concentrația COV-urilor, care sunt adesea mai ridicate în spații interioare.


Cum să folosești corect produsele de curățenie

Riscurile nu sunt date doar de ceea ce folosești, ci și de modul în care le folosești. Amestecarea anumitor produse, precum înălbitorul și cele care conțin amoniac, poate genera vapori periculoși. De asemenea, folosirea frecventă a unor produse poate crește riscurile pentru sănătate.


Schimbări mici pentru a face curățenia mai sigură


Nu este necesar să arunci toate produsele de curățenie din casă. În schimb, începe prin a înlocui treptat produsele curente cu opțiuni recomandate de EPA sau EWG. De asemenea, multe sarcini de curățenie pot fi realizate folosind produse naturale precum oțet, bicarbonat de sodiu și suc de lămâie.


Prin măsuri simple, precum aspirarea și ștergerea prafului, poți reduce expunerea la substanțele chimice care se acumulează în praf și care pot fi inhalate sau absorbite prin piele.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!