Piața de fuziuni și achiziții din România revine în forță în trimestrul al treilea

Bogdan Chirea
0


După o primă jumătate de an marcată de o scădere a numărului de tranzacții, trimestrul al treilea al acestui an a adus o revenire notabilă pe piața de fuziuni și achiziții din România. În perioada iulie-septembrie 2024 au fost anunțate 77 de operațiuni, comparativ cu 53 în aceeași perioadă a anului trecut. Sectoarele de real estate, bunuri de consum și energia regenerabilă au contribuit cu peste 65% la această creștere.


Valoarea pieței în creștere substanțială

Conform PwC România, piața de fuziuni și achiziții din trimestrul al treilea a înregistrat o creștere de 2,7 ori în valoare, atingând peste 2 miliarde de euro, față de 750 de milioane de euro în trimestrul trei din 2023, excluzând IPO-ul Hidroelectrica. Cele mai mari tranzacții din această perioadă au fost achizițiile de parcuri eoliene realizate de PPC și Nala Renewables, însumând peste 900 de milioane de euro.


Pe primele nouă luni ale anului, piața a totalizat 192 de tranzacții anunțate, cu o valoare cumulată de aproape 4,4 miliarde de euro, ceea ce reflectă o creștere de 6% față de aceeași perioadă a anului precedent.


Energia verde rămâne un motor de creștere

Energia regenerabilă a continuat să joace un rol major în dinamica pieței de fuziuni și achiziții, reflectând atractivitatea crescândă a acestui sector. Creșterea valorii medii a tranzacțiilor anunțate la 27 milioane de euro în T3 2024, comparativ cu 14 milioane de euro în T3 2023, indică dimensiunea tot mai mare a business-urilor și evaluările în creștere ale companiilor țintă.


Perspective pentru finalul anului 2024

Având în vedere dinamica actuală și tendințele pieței, se așteaptă ca tranzacțiile semnificative să continue până la finalul anului, cu un interes special în domeniul serviciilor medicale. Sezonul final al anului coincide adesea cu încheierea exercițiului financiar pentru multe corporații și companii listate, ceea ce ar putea determina finalizarea multor tranzacții aflate în negociere.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!