Plasticul negru utilizat în ustensilele de bucătărie și jucării este legat de substanțe toxice interzise

Bogdan Chirea
0

Plasticul negru folosit în jucăriile pentru copii, recipientele de mâncare, ustensilele de bucătărie și tăvile pentru carne și legume din magazine poate conține niveluri alarmante de substanțe ignifuge toxice, care se pot infiltra din produse electronice reciclate, conform unui nou studiu.


„Unul dintre produsele cu cele mai ridicate niveluri de substanțe ignifuge a fost mărgelele negre de plastic, purtate de copii, care imită mărgelele de Mardi Gras, dar sunt mai degrabă pentru costume,” a declarat Megan Liu, autorul principal al studiului și manager de știință și politici la Toxic-Free Future, un grup de advocacy pentru mediu. „Acest produs avea până la 22.800 de părți per milion de substanțe ignifuge totale, ceea ce reprezintă aproape 3% din greutatea totală.”


Cele mai periculoase substanțe ignifuge descoperite în produsele de consum sunt aceleași cu cele utilizate în învelitoarele electronice pentru televizoare și alte aparate electronice. „Se pare că plasticul folosit pentru a fabrica produsele de consum a fost contaminat cu substanțe ignifuge din cauza erorilor din procesul de reciclare a deșeurilor electronice,” a explicat Liu.


Un produs de consum, o tavă de sushi din plastic negru, conținea 11.900 părți per milion de decabromodifenil eter (decaBDE), un ignifug interzis în 2021 de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, după ce a fost legat de cancer, probleme endocrine și de tiroidă, toxicitate reproductivă și de dezvoltare, printre alte efecte negative.


În ciuda restricțiilor, decaBDE a fost descoperit în 70% din probele testate, la niveluri cuprinse între 5 și 1.200 de ori mai mari decât limita impusă de Uniunea Europeană. Expunerea zilnică la aceste substanțe, prin ustensile de bucătărie precum spatulele și lingurile, ar putea ajunge la 34,7 părți per milion pe zi, conform estimărilor cercetătorilor.


Efectele substanțelor ignifuge în electronice


Substanțele ignifuge sunt adesea folosite în electronice pentru a preveni incendiile, dar acestea se pot infiltra din produse în aer și, ulterior, în alimente sau apă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate și Siguranță din SUA.


Cu toate acestea, unii specialiști, precum toxicologul Linda Birnbaum, avertizează că plasticul contaminat nu ar trebui reciclat în produse de consum. Birnbaum, fost director al Institutului Național pentru Sănătatea Mediului, recomandă evitarea utilizării plasticului negru pentru ustensile sau jucării care intră în contact direct cu alimentele sau copiii.


Ce pot face consumatorii?


Pentru a reduce riscul de expunere la substanțele ignifuge, experții recomandă înlocuirea ustensilelor de bucătărie din plastic cu opțiuni din oțel inoxidabil sau fără plastic și evitarea folosirii recipientelor din plastic negru pentru încălzirea alimentelor, cum ar fi la cuptorul cu microunde.


„Multe persoane refolosesc recipientele de plastic negru în care au primit mâncare, dar recomandăm mutarea imediată a alimentelor în vase din sticlă sau ceramică,” a spus Birnbaum.


Studiul subliniază necesitatea unor politici guvernamentale și corporative stricte care să limiteze utilizarea substanțelor chimice periculoase și a plasticului contaminat, astfel încât reciclarea să poată fi realizată în siguranță fără riscuri pentru sănătate.

Categorii

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!