Primul portret în ulei al lui Horea, realizat de un român, scos la licitație

Bogdan Chirea
0



Un moment excepțional pentru iubitorii de artă și istorie din România are loc în această toamnă, când primul portret în ulei al lui Horea, realizat de revoluționarul pașoptist Ioan Costande (1819-1879), va fi scos la licitație. Acest portret rar, descoperit în mod neașteptat în Franța în 2022, a fost pictat în anul 1784 și va fi prezentat în cadrul evenimentului „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, organizat de Casa de licitații A10 by Artmark, pe 22 octombrie, la Galeriile Artmark din București.


Descoperirea și valoarea istorică a portretului lui Horea


Opera, intitulată de artist „Nicolau Ursu Horia (1784)” și restaurată recent de specialiștii de la Muzeul Național Brukenthal, este un ulei pe pânză de dimensiuni mari (75x60 cm). De la descoperirea sa, a fost expusă o singură dată, în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024, la Galeria de Artă Românească din Sibiu, iar acum va fi prezentată pentru prima dată publicului din București. Expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță este deschisă zilnic între orele 10.00 și 20.00, cu intrare liberă, până în seara licitației.


Acest portret este o raritate istorică și artistică, deoarece foarte puține dintre lucrările lui Ioan Costande în ulei au supraviețuit de-a lungul timpului. Născut în Rahău, județul Alba, Costande a studiat la Viena și Budapesta, fiind un pionier al tehnicii academiste în România. Pictor talentat și revoluționar pașoptist, el a fost implicat activ în Revoluția de la 1848, alături de alte personalități importante precum Ion Negulici și C.D. Rosenthal.


Contextul istoric al portretului lui Horea


Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele de Horea, a fost liderul răscoalei țărănești din 1784 din Transilvania, un eveniment marcant care a avut un impact major atât în regiune, cât și în Europa. În portret, Horea este reprezentat cu demnitate și sobrietate, înfățișat ca un aristocrat al Transilvaniei, o imagine în concordanță cu mărturiile vremii. Prin acțiunile sale, Horea a devenit o figură iconică a luptei pentru drepturile țăranilor iobagi și pentru libertate socială.


Portretul lui Horea nu este doar o capodoperă artistică, ci și o mărturie a unui moment istoric important. Executat cu brutalitate, alături de Cloșca, prin tragerea pe roată, Horea a rămas o figură legendară, cu portrete ale sale circulând în întreaga Europă, ca simbol al rezistenței țărănești. Gravurile cu Horea, Cloșca și Crișan au fost extrem de populare în secolul al XIX-lea, multe familii din Transilvania păstrând aceste imagini în casele lor.


Alte capodopere din licitația de toamnă


Licitația din 22 octombrie nu va include doar portretul lui Horea, ci și o serie de opere de artă valoroase din colecția diplomatului și economistului Costin Murgescu și a soției sale, Ecaterina Oproiu. Printre acestea se numără lucrări semnate de maeștri renumiți ai artei românești precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza și Ion Țuculescu. Printre operele remarcabile se află „Maternitate” de Nicolae Tonitza, „Eleganță” de Nicolae Grigorescu și „Fluturi” de Ion Țuculescu.


Evenimentul de gală, cu tema „Fall in love… with art”, va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță, iar participanții sunt invitați să se lase cuceriți de frumusețea și semnificația artei românești de-a lungul timpului.


Această licitație de toamnă oferă o ocazie rară pentru colecționarii și pasionații de artă de a admira și poate chiar de a achiziționa piese de valoare inestimabilă, care reflectă moștenirea culturală și istorică a României.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!