Repatriot Summit 2024 - Un pas înainte pentru o Românie mai bună și mai unită

Bogdan Chirea
0

Repatriot Summit 2024 a marcat un moment de referință pentru comunitatea de antreprenori români, atât din țară, cât și din diaspora, care s-au reunit pentru a discuta despre viitorul României și pentru a dezvolta inițiative menite să contribuie la o societate mai prosperă. Evenimentul a adunat peste 300 de participanți, printre care antreprenori de succes și personalități din diverse domenii, subliniind importanța colaborării pentru o Românie modernă și competitivă.


Summitul, care s-a desfășurat între 3 și 6 octombrie, a început în forță cu Gala Top 100 Români de Pretutindeni la Palatul Parlamentului, eveniment la care au participat atât antreprenori din țară și diaspora, cât și oficiali de rang înalt, precum Nicolae Ciucă (Președintele Senatului), Marcel Ciolacu (Prim-ministru), Sandra Pralong (Consilier de Stat al Președintelui), și Nicușor Dan (Primarul Bucureștiului). Gala a premiat români de succes din toate colțurile lumii, evidențiind contribuțiile lor remarcabile.


România și diaspora, un parteneriat puternic


În cadrul summitului, organizatorii au subliniat rolul diasporei românești în dezvoltarea țării, considerându-i pe aceștia "inima de rezervă a României". Marius Bostan, inițiatorul Repatriot, a declarat: „Deja mai mult de o treime din puterea reală a țării locuiește în afara granițelor, iar noi trebuie să facem o țesătură de încredere, care să ne țină împreună.”


Unul dintre punctele de interes ale primei zile a fost lansarea Romania Performance Excellence Program, un proiect inspirat din summiturile anterioare, menit să transfere know-how din Statele Unite către organizațiile românești. Proiectul își propune să stimuleze excelența atât în sectorul privat, cât și în cel public.



Conectarea cu românii de pretutindeni


Summitul a continuat la Hotel Orizont din Predeal, unde participanții au discutat despre noi modalități de a îmbunătăți legăturile dintre românii din diaspora și cei din țară. Panelurile de discuții au abordat subiecte precum accelerarea legăturilor economice și culturale cu SUA și Europa, dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, și combaterea propagandei rusești.


Dana Bucin, Consul Onorific al României în Connecticut, SUA, a subliniat importanța relațiilor strânse cu Statele Unite, mai ales în contextul geopolitic actual: „Diaspora română din Statele Unite susține ferm o colaborare militară și de apărare strânsă între România și SUA.”


Dezvoltarea satelor românești


Un alt punct central al summitului a fost discuția despre dezvoltarea rurală și promovarea turismului autentic în România. Proiecte precum Adoptă un sat și Roboost, grupate sub umbrela asociației Țară Faină, au fost prezentate ca exemple de succes în revitalizarea satelor românești.


Dragoș Anastasiu, Președintele Eurolines Group, a subliniat: „Antreprenorii împreună cu profesorii, românii din diaspora și alți lideri ai societății pot accelera dezvoltarea României.”


Ziua dedicată eroilor și înaintașilor


Duminica, ultima zi a summitului, a fost dedicată omagierii eroilor și înaintașilor români. Acțiunea a fost coordonată de Radu Predescu, fost instructor NATO și participant la misiuni militare în Afganistan și Irak. Participanții au vizitat Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” și au aprins o candelă la osuarul militarilor români căzuți în Bătălia de la Predeal din 1916.


O tradiție care continuă


Repatriot Summit, ajuns la a IX-a ediție, și-a demonstrat din nou impactul asupra dezvoltării economice și sociale a României, aducând împreună români din toată lumea pentru a lucra la proiecte comune. Sorin Axinte, antreprenor și cofondator RBL, a descris summitul ca fiind „o formă supremă de energie regenerabilă pentru viitorul României.”



Summitul Repatriot 2024 a fost un succes, consolidând legăturile între românii de pretutindeni și promovând un viitor mai prosper și unit pentru toți cetățenii României.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!