Scăderea numărului de joburi remote: Tendințele actuale pe piața muncii în România

Bogdan Chirea
0

În ultimul an, numărul de joburi remote disponibile pe piață a scăzut semnificativ, în contrast cu perioada 2020-2022, când aceste posturi au cunoscut o creștere impresionantă. În acei ani, joburile remote reprezentau chiar și peste 10% din totalul posturilor disponibile într-un an. Cu toate acestea, în 2023, majoritatea companiilor au optat pentru munca la birou sau programele hibride, care necesită prezența fizică a angajaților la birou cel puțin trei zile pe săptămână.


Scăderea joburilor remote pe eJobs.ro


Conform platformei eJobs.ro, unul dintre cei mai mari jucători pe piața recrutării online din România, doar 4,3% din totalul locurilor de muncă postate în 2023 au fost remote, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de joburi. În ciuda acestei scăderi a ofertei de joburi remote, interesul candidaților pentru aceste posturi a crescut, ajungând la 13,7% din totalul aplicărilor înregistrate.


„Ideea de muncă remote nu mai este o regulă generală pe piață, ci devine mai degrabă un beneficiu oferit de un număr tot mai mic de angajatori. Cu toate acestea, sondajele arată că majoritatea candidaților își doresc să aibă această opțiune, iar pentru unii dintre ei, munca remote sau hibrid reprezintă chiar principalul criteriu de selecție al unui loc de muncă”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.


Preferințele candidaților și structura pieței


În primele nouă luni ale anului, din cele peste 8 milioane de aplicări înregistrate pe platforma eJobs.ro, 1,2 milioane au fost pentru joburile remote. Cele mai multe aplicări (6,9 milioane) au fost pentru joburile care necesită prezența fizică la birou, în timp ce locurile de muncă din străinătate au atras doar 115.000 de aplicări.


„Este interesant faptul că aplicările pentru joburi remote sunt de trei ori mai multe decât proporția joburilor disponibile în acest regim, în timp ce locurile de muncă din străinătate atrag un număr redus de aplicări, deși acestea reprezintă 4,3% din totalul posturilor postate”, adaugă Roxana Drăghici.


Domeniile deschise către munca remote


Printre domeniile cu cea mai mare deschidere față de munca remote se numără call-center / BPO, IT / telecom, servicii, retail, advertising / marketing / PR și asigurări. Aproximativ 50% dintre joburile remote postate pe eJobs.ro aparțin angajatorilor din sectorul call-center / BPO. Majoritatea acestor posturi sunt full-time (80%), cu un procent mai mic de part-time (aproape 20%) și un număr marginal de proiecte sezoniere.


Munca remote și nivelul de senioritate


O observație interesantă este că angajatorii sunt mai deschiși să ofere opțiunea de muncă remote pentru pozițiile entry-level. Peste 70% dintre aceste joburi se adresează candidaților cu maximum doi ani de experiență. Pe măsură ce nivelul de senioritate al jobului crește, disponibilitatea companiilor de a accepta munca remote scade.


În prezent, pe platforma eJobs.ro sunt disponibile 26.000 de locuri de muncă, dintre care 1.100 sunt în regim remote.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!