Simțul mirosului uman este mai rapid decât se credea anterior, conform unui nou studiu

Bogdan Chirea
0

Un studiu recent sugerează că simțul olfactiv uman poate distinge mirosurile într-o fracțiune de secundă, demonstrând o sensibilitate comparabilă cu modul în care creierul nostru percepe culorile. Această descoperire contrazice ideea larg răspândită că simțul mirosului este cel mai lent dintre simțuri. Publicat în Nature Human Behaviour, studiul a arătat că oamenii pot diferenția între secvențe de mirosuri în care intervalul dintre ele este de doar 60 de milisecunde.


„Am fost surprinși să constatăm că participanții la studiu puteau distinge două mirosuri prezentate într-o anumită ordine și inversul acesteia, chiar și atunci când diferența dintre ele era de numai 60 de milisecunde”, a explicat Dr. Wen Zhou, autorul principal al studiului și cercetător la Academia Chineză de Științe din Beijing. Comparativ, un clipit al ochiului durează aproximativ 180 de milisecunde, ceea ce face ca această descoperire să fie deosebit de remarcabilă.


Echipa de cercetători de la Academia Chineză de Științe și Universitatea de Stat din Ohio a dezvoltat un dispozitiv specializat care poate livra mirosuri cu o precizie de 18 milisecunde. În cadrul studiului, 229 de adulți din China au fost rugați să identifice secvențele de mirosuri, folosind mirosuri variate, precum cele de mere, flori, lămâie și ceapă. Rezultatele au arătat că, atunci când două mirosuri sunt separate de un interval de doar 60 de milisecunde, participanții pot distinge cu ușurință între ele.


Aceste descoperiri deschid noi perspective pentru dezvoltarea unor soluții terapeutice, precum antrenamentele olfactive pentru pacienții care și-au pierdut simțul mirosului. Mai mult, aceste rezultate ar putea avea aplicații în crearea unor sisteme de nas artificial sau în realitatea virtuală olfactivă, având beneficii clinice semnificative.


Noua cercetare provoacă în mod direct studiile anterioare, care sugerau că oamenii aveau nevoie de până la 1.200 de milisecunde pentru a distinge între secvențe de mirosuri. Dr. Dmitry Rinberg, profesor în cadrul departamentului de neuroștiințe de la NYU Langone Health, a scris într-un editorial că simțul mirosului are o sensibilitate temporală similară cu cea auditivă, subliniind importanța timpului în percepția mirosurilor.


Studiul oferă o nouă înțelegere asupra felului în care simțul mirosului funcționează la oameni și animale. Dr. Sandeep Robert Datta, profesor la Harvard Medical School, a remarcat că abilitatea de a distinge mirosurile într-o singură respirație poate fi un mecanism important prin care animalele identifică sursa unui miros și locația acestuia în spațiu.


Deși simțul olfactiv a fost considerat de multe ori inferior față de văz și auz, acest studiu aduce noi perspective care ar putea contribui la înțelegerea modului în care oamenii percep și procesează mirosurile din mediul înconjurător.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!