Start în educație: Un raport care evidențiază impactul asupra educației timpurii în România

Bogdan Chirea
0

Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom au publicat rezultatele proiectului „Start în educație”, unul dintre cele mai ambițioase programe de educație timpurie din România, implementat în perioada septembrie 2022 – august 2024. Proiectul a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării a peste 120.000 de copii preșcolari, 24.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din întreaga țară.


„Start în educație” a adus schimbări vizibile în comunitățile vulnerabile din 41 de județe, contribuind la îmbunătățirea relației dintre părinți și copii, la dezvoltarea abilităților cognitive ale preșcolarilor și la pregătirea educatorilor pentru a susține sesiuni de educație parentală.


Potrivit raportului, 9 din 10 părinți consideră că produsele din pachetul educațional „Ghiozdănel cu viitor” au avut un rol important în dezvoltarea copiilor lor, îmbunătățindu-le capacitățile cognitive și fizice. De asemenea, 87% dintre părinți au petrecut timp jucându-se alături de copiii lor cu produsele din acest ghiozdănel, un fapt care a contribuit la consolidarea relației părinte-copil.


Pe lângă intervențiile asupra copiilor și părinților, proiectul a oferit cursuri de formare pentru educatori. Astfel, 97% dintre educatorii participanți la cursul „Bune practici în educația parentală” au declarat că se simt pregătiți să susțină sesiuni de educație parentală, având acum abilitățile necesare pentru a crea un mediu educațional mai eficient.


Un sprijin pentru comunitățile vulnerabile


Proiectul a fost implementat în peste 2.000 de comunități vulnerabile, oferind resurse educaționale și de sprijin atât pentru copii, cât și pentru părinți și educatori. Kit-ul „ABC Grădi”, destinat grădinițelor, a avut rezultate notabile, 9 din 10 educatori raportând îmbunătățiri în abilitățile copiilor de recunoaștere a literelor, de orientare spațială și de organizare.


În același timp, cursul „Bune practici în educația parentală” a dotat educatorii cu abilitățile necesare pentru a crea sesiuni de „Școala părinților”, în cadrul cărora 24.000 de părinți au participat la activități menite să îmbunătățească relația cu copiii lor.


„Aceste rezultate evidențiază importanța formării părinților și a implicării active în educația timpurie. Parteneriatul cu Fundația OMV Petrom a adus schimbări semnificative în viețile copiilor, părinților și cadrelor didactice, contribuind la un start bun în viață pentru fiecare copil”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.


Impactul pe termen lung al proiectului

Programul a adus un impact major în viețile beneficiarilor. De exemplu, 62% dintre copii recunosc mai bine literele, 55% reușesc să facă adunări și scăderi, iar 92% se joacă mai mult în aer liber, potrivit datelor raportului.


„Intervenția combinată pe cei patru piloni ai programului - educația parentală, formarea educatorilor, dotarea grădinițelor și pachetele educaționale - este cea mai potrivită pentru îmbunătățirea educației timpurii în comunitățile vulnerabile”, a adăugat Amalia Fodor, director Fundația OMV Petrom.


Despre World Vision România

World Vision România este o organizație dedicată sprijinirii copiilor și comunităților vulnerabile prin programe de educație, intervenție umanitară și advocacy. Parteneriatul cu Fundația OMV Petrom a adus schimbări reale și durabile în viața a mii de copii din România.






Raportul complet poate fi accesat pe site-ul World Vision România, iar sinteza infografică oferă o imagine de ansamblu asupra rezultatelor obținute în cadrul acestui proiect.


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!