Un submarin din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit la 81 de ani după ce a dispărut într-o misiune secretă

Bogdan Chirea
0

După mai bine de opt decenii de la dispariția sa în timpul unei misiuni secrete, submarinul britanic HMS Trooper din Al Doilea Război Mondial a fost în sfârșit localizat. 


Deși cel puțin 14 echipe de expediție au încercat fără succes să descopere locul de odihnă final al submarinului încă din anul 2000, eforturile au dat roade recent. Conform cercetătorilor, epava navei se află la o adâncime de 253 de metri în Marea Icariană, în apropierea insulei grecești Donoussa, iar indiciile sugerează că un câmp minat subacvatic german a fost cauza scufundării.


La începutul lunii octombrie 1943, HMS Trooper a fost trimis în apropierea insulei grecești Kalamos pentru a debarca trei luptători din rezistență, având la bord 64 de membri ai echipajului. După această misiune, submarinul a primit ordin să patruleze Marea Egee, o zonă plină de mine navale germane. Trooper trebuia să acosteze la Beirut pe 17 octombrie, dar nu a mai ajuns la destinație, iar echipajul său a fost declarat dispărut de atunci.


Echipele de recuperare au încercat ani de zile să găsească epava submarinului, bazându-se pe ultimele observații cunoscute din 14 octombrie 1943. Însă, Kostas Thoctarides, fondatorul și proprietarul companiei de recuperări subacvatice Planet Blue, a venit cu o nouă ipoteză: ultimele observații nu erau legate de Trooper, ci de un alt submarin din aceeași clasă. Dacă această teorie era corectă, Trooper ar fi putut fi mai la vest decât se credea anterior.


Thoctarides și echipa sa au explorat noua zonă propusă folosind un sistem sonar montat pe navă, reușind în cele din urmă să detecteze o masă considerabilă pe fundul mării, în apropierea insulei Donoussa. Au trimis apoi vehiculul subacvatic operat de la distanță (ROV) „Super Achille” pentru a examina mai atent descoperirea, confirmând locația submarinului pe 3 octombrie. Deși identificarea epavei a rezolvat misterul de 81 de ani, operațiunea nu a fost lipsită de dificultăți, deoarece Marea Icariană este cunoscută pentru condițiile meteo periculoase.


„Marea Icariană este una dintre cele mai dificile, cu vânturi puternice, valuri mari și curenți subacvatici puternici”, a explicat Thoctarides într-un interviu pentru LiveScience, pe 15 octombrie.


Epava submarinului HMS Trooper este formată în mare parte din trei bucăți separate. Analiza vizuală a epavei grav avariate indică faptul că submarinul a fost victima unei mine germane. Potrivit agenției grecești ANA-MPA, explozia pare să fi rupt submarinul în trei părți, cea mai mare fiind secțiunea pupa, cu o lungime de aproximativ 32 de metri. Un alt detaliu interesant este că o trapă din turnul de comandă al submarinului este deschisă, ceea ce sugerează că nava se afla la suprafață în momentul scufundării.


Căpitanul Richard Wraith din Marina Regală Britanică a felicitat echipa Planet Blue pentru descoperirea lor, exprimându-și speranța că „membrii familiilor celor pierduți... vor putea folosi locația definitivă a Trooper ca un punct de sprijin pentru a-și liniști amintirile despre cei dragi”. Printre acele familii se numără și cea a lui Wraith, al cărui tată, locotenentul John Wraith, a fost comandantul submarinului Trooper în timpul ultimei sale misiuni.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!