În cadrul ședinței publice din 6 noiembrie 2024, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat rapoartele de monitorizare întocmite în urma sesizărilor primite și a decis aplicarea unor sancțiuni către mai multe posturi de televiziune pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul audiovizualului.
Amendă de 15.000 de lei pentru România TV
Postul România TV a fost sancționat cu o amendă de 15.000 de lei pentru ediția din 28 august 2024 a emisiunii „Punctul culminant”. CNA a constatat încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și a articolelor 64 alin. (1) lit. a), b) și 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.
În cadrul emisiunii, au fost făcute afirmații precum:
- Daniel Savu (invitat): „Eu cred că acest borcan de miere care se numește, precum îl numesc eu, tinerele din SNSPA, e un fel de școală de sex acolo. Din acest borcan de miere s-au mai înfruptat și alții, nu numai Bulai, că d-aia se încearcă punerea...”
- Victor Ciutacu (moderator): „Dacă îl asculți pe Cătălin Harnagea și mă ascultai și pe mine acum o lună de zile, vei vedea că este sau a existat, nu știu dacă mai funcționează dar înclin să cred că da, o adevărată rețea de promovare a absolventelor de SNSPA în instituțiile publice, de la cabinetul diverșilor premieri, trecând prin Secretariatul General al Guvernului, și ajungând în toate agențiile și ministerele.”
- Antonio Andrușceac (invitat): „Am fost șeful Comisiei la un moment dat, unde plecau domnișoarele de la respectiva Comisie cu oameni din anumite delegații care ne mai veneau în țară.”
- Victor Ciutacu: „Ce, erau absolvente de SNSPA, neapărat?”
- Antonio Andrușceac: „Obligatoriu.”
- Victor Ciutacu: „Erau și recrutate, înseamnă.”
Somație publică pentru România TV privind candidatura Elenei Lasconi
România TV a primit o somație publică pentru modul în care a fost tratat subiectul referitor la candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidențiale, în ediția din 31 august 2024 a emisiunii „România în 60 de minute”. CNA a constatat încălcarea dispozițiilor art. 47 alin. (4) din Codul audiovizualului, care interzic afirmațiile defăimătoare generalizatoare pe baza apartenenței la un grup sau comunitate.
Printre afirmațiile difuzate s-au numărat:
- Dragoș Bistriceanu (moderator): „Cine este ca Kamala de Câmpulung care minte și prostește electoratul ca să ajungă la Cotroceni aflați în următorul documentar, marca România TV.”
- Dumitru Pelican (invitat): „Aș spune două fraze înainte. Celebrul Maiorescu, Titu Maiorescu, spunea - Când femeile își dau importanță mai mare decât o au, devin victima improvizației și absurdului. Perfect i se potrivește acestui personaj grotesc pe care nu-l văd să ia mai mult de 5-6%.”
De asemenea, s-a constatat încălcarea art. 65 lit. c) din Cod, referitor la necesitatea ca titlurile afișate pe ecran să reflecte fidel esența faptelor prezentate. Titlul „Resetarea neomarxistă: pregătesc legea să ierte pedofilii” a fost considerat inadecvat.
Alte somații publice pentru România TV, Antena Stars și Gold FM
România TV a primit o somație publică pentru ediția din 22 august 2024 a emisiunii „România în 60 de minute”, în care nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Titlurile afișate pe ecran au inclus: „Vaccinarea populației, lovitura pregătită în secret”, „Un reputat europarlamentar demască planul vaccinării”, „Alertă OMS: redeschiderea centrelor de vaccinare”.
Antena Stars a fost sancționată cu o somație publică pentru ediția din 6 septembrie 2024 a emisiunii „Viața fără filtru”. CNA a constatat încălcarea art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, prin afișarea unor titluri precum: „Răspândesc dârele de avion boli sau chimicale?”, „A fost modificată clima în secret de zeci de ani?”, „Încearcă Bill Gates să 'blocheze' soarele?”, „Totul despre teoria șocantă a 'reptilienilor'”, „Imaginile cu 'reptilieni' celebri au inundat internetul”, „Bodyguard-ul 'reptilian' al lui Obama”.
Gold FM a primit o somație publică pentru emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” din 4 septembrie 2024, în care au fost încălcate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Invitatul Bogdan Comaroni, jurnalist, a făcut afirmații precum: „Ecuația asta a alegerilor este foarte simplă, e bazată pe o butaforie totală... Tot jocul ăsta absolut penibil care a dus până la urmă în, și cu propunerile ulterioare, încât Nicușor Dan nu numai că a câștigat, dar a produs și cea mai mare fraudă electorală, de la aia cu Ion Iliescu încoace, pentru că ăștia, ca să fie totuși sigur că Nicușor Dan iese, au furat cam 12 și ceva 13-14 chiar după unele surse la vot, încât Nicușor Dan a ajuns la fabulosul procent de 48%, ceea ce orice om întreg la cap își poate imagina că nu avea cum ca din votanții Bucureștiului, unul din doi să-l voteze pe Nicușor Dan.”
Concluzie
CNA subliniază importanța respectării legislației în domeniul audiovizualului și a Codului de reglementare a conținutului audiovizual, în vederea asigurării unei informări corecte și echilibrate a publicului.
Comentariul va fi postat dupa aprobare